Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Shoppen

19 June 2023
Door: Jeffrey Wijnberg

Shoppen is niet alleen een beetje leuk winkelen. Nee, shoppen is ook een zoektocht. Wat je precies zoekt is vaak niet echt bekend. Maar dat is geen probleem, zolang je maar waar krijgt voor je geld.

Nu is shoppen zo populair dat mensen hun zoekterrein flink hebben uitgebreid. Dat kan gemakkelijk omdat tegenwoordig alles een product is: van een vakantiereis tot en fietsreparatie en van een naaicursus tot een knipbeurt. Ja, die shoppers zijn overal en nergens; en komen soms, enigszins verdwaasd, ook bij mij het spreekuur. Niet vanwege de verdwazing, maar meer om vergelijkend warenonderzoek te doen. Zo was er laatst een man (38) die opvallend vaak op zijn briefje keek om mij te ondervragen over wat een therapie hem zou kunnen brengen om van zijn twijfelzucht af te komen. Ik moest er echt enorm om lachen omdat hij, ter plekke, zijn twijfelzucht flink aanwakkerde. Immers, wat als hij bij mij wel uitgedaagd werd, maar geen oplossing kreeg aangereikt, maar bij die andere hulpverlener wel een oplossing kreeg aangereikt, maar niet werd uitgedaagd. Dan zou hij weer flink kunnen twijfelen, zodanig dat verder shoppen een logisch gevolg zou zijn. Eerlijk is eerlijk: ik hou er niet zo van om ‘geshopt’ te worden; en heb die man gelukgewenst met zijn zoektocht; en heb hem enigszins geholpen door zelf af te haken. Nu lijkt dat shoppen redelijk onschuldig, maar dat is het niet omdat het de zogeheten keuzestress flink laat oplopen. Dat fenomeen zie je ook bij het shoppen naar een nieuwe liefdespartner: door te swipen kun je kiezen uit allerlei gezichten om op die manier een ‘match’ te vinden. Maar eenmaal op je afspraak met die ene, ga je toch twijfelen of het met een ander nog weer beter klikt. En op je afspraak met die ander, lijkt weer die ene net een beetje aantrekkelijker. Overigens, tegenwoordig kun je ook fotoshoppen, een bezigheid waarmee je een foto zo kunt vervormen en aanpassen dat het er allemaal net iets beter uitziet. En dat is weer vergelijkbaar met het besluit om iets lichamelijks te laten aanpassen bij de plastisch chirurg. En daar kun je dan net zo lang mee doorgaan totdat je uiterlijk haast onherkenbaar wordt. Meestal is het resultaat nogal dramatisch en zo misvormd dat je weer gaat verlangen naar hoe je er oorspronkelijk uitzag. Maar goed, dan is het natuurlijk te laat. Nee, al dat shoppen, met alle vrijheid vandien, lijkt niet besteed aan de mens omdat hij daarmee zijn al bestaande onvrede alleen maar aanwakkert.

Nu weet ik natuurlijk maar al te goed dat mijn waarschuwingen niets zal veranderen aan het shopgedrag van de mens. Hij zal en moet op zoek naar iets waarvan hij nooit had vermoed dat hij ernaar verlangde. Wat dat betreft is dat shoppen precies hetzelfde als wanneer mensen op reis gaan: onderweg zijn naar het groenere gras.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie