10 November 2008
Door: Jeffrey Wijnberg
Optimisme is goed voor de gezondheid: het afweersysteem wordt zo versterkt dat mensen een opkomend griepje van zich af weten te schudden, minder last hebben van pijnlijke gewrichten en zich sneller herstellen na een ingrijpende operatie.
Optimisme is ook goed voor de liefde: het maakt verrassende, en hartstochtelijke ontmoetingen mogelijk, het geeft mensen vertrouwen dat zij iets positiefs voor elkaar kunnen betekenen en dat onderlinge ruzies kunnen worden opgelost. Optimisme is vooral goed in slechte tijden: het houdt mensen op de been als het tegenzit, het relativeert de meest beroerde omstandigheden en het geeft mensen de kracht om weer op te staan ook al zijn zij heel diep gezonken.
Sommige mensen zien optimisme als een geestelijke afwijking. En in zekere zin is dat ook zo. Want, om optimistisch te zijn moet u de grauwe werkelijkheid zo vervormen dat er toch een positief beeld ontstaat. Het kan, bijvoorbeeld, zijn dat u door de geldcrisis uw baan bent kwijtgeraakt, maar deze tegenwind ziet als een uitgelezen moment om uw eigen onderneming te beginnen. Ik bedoel, er is niets wat er op wijst dat u daadwerkelijk in staat bent om een winkeltje uit de grond te stampen, laat staan dat er ook maar iemand in de wereld van plan is om klant van u te worden. En dan heeft u wellicht niet eens een startkapitaal om iets van de grond te tillen.
Nee, de werkelijkheid van alledag is er doorgaans één van treurnis, van leegte en van een volledig gebrek aan medemenselijkheid. Maar, door optimistisch te denken, door gewoon te geloven in eigen kunnen, te geloven dat het wel eens mee kan zitten, te geloven dat u van iets niets kunt maken of te denken dat er ook mensen zijn die u wel goed gezind kunnen zijn, kunt u uzelf wijsmaken dat de toekomst er toch zonnig uitziet. En het is deze geestelijke afwijking, die optimisme heet, waardoor mensen in beweging komen, veerkracht tonen en oplossingen bedenken voor problemen die voorheen als onoverkomelijk werden gezien.
Het mooie van optimisme is dat het ook aanstekelijk werkt. Zwaai maar eens naar willekeurige voorbijgangers in een vrolijke, optimistische bui, en zij zullen dikwijls even opgewekt terugzwaaien alsof zij in u een goede bekende herkennen. En daar komt nog bij dat deze besmettelijke kwaliteit van optimisme ook nog eens inspireert: door een sfeer van blijheid, van tomeloze energie en van spontane gezamenlijkheid, krijgt iedereen weer nieuwe moed om te strijden voor een betere wereld.
Zelf ben ik door het aanstekelijk enthousiasme en het visionaire optimisme van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Hussein Obama, in een opperbeste stemming. Hij houdt mij nu al weken uit de slaap. Maar daar lig ik, gelukkig, niet wakker van.
Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 10 nov 2008, 06:30