Gerard, mijn favoriete plantenman, heeft dit jaar groot ingekocht. Maar na twee weken moet hij de hele partij, vrijwel in zijn geheel, weggooien. Daarom is Gerard teleurgesteld en vooral boos: ’Ach, hoe mensen zijn, niet te geloven, alleen maar omdat geraniums een bejaard imago hebben, willen ze die schitterende zomerplanten niet meer hebben
Wel heel kortzichtig.Je kunt toch ook mooie geraniums hebben zonder dat je er achter gaat zitten?’ Voordat Gerard alles vernietigde, heb ik nog zes geraniums kunnen redden. Achter mijn praktijk op het binnenplaatsje staan ze nu prachtig in bloei. Ik leef met Gerard mee en denk nog eens na over wat hij zei en vooral over ‘hoe mensen zijn’. Natuurlijk, Gerard heeft gelijk. Geraniums hebben door de ’er-achter-zitten’ associatie een bejaard imago. Maar zou één enkele uitdrukking debet zijn aan het failliet van de geranium? Is taal dan zo belangrijk dat de geraniums, als grijze haren, tussen de oren gaan zitten? Het aankoopfiasco van Gerard doet het ergste vermoeden. De vraag blijft aan mij knagen hoe dat dan precies bij mensen werkt. Als eerste denk ik aan een vorm van infectiegevaar, oftewel: wie er mee omgaat, wordt er mee besmet. Mensen worden kennelijk bang dat zij door aanraking, verzorging en bewondering met het bejaardenvirus worden aangestoken en nemen zichzelf in bescherming door met een grote boog om de geraniums heen te lopen. Misschien is daarmee ook verklaard waarom zo weinig familieleden hun oma’s en opa’s in bejaardentehuizen opzoeken. Zij vrezen bij het binnentreden van het gebouw dat het inademen van de bejaardenlucht hun eigen leeftijd op slag verdubbelt. Ook is dan wellicht begrip op te brengen voor al die mannen van middelbare leeftijd die hun bijna bejaarde partner verruilen voor een jong blaadje. Intiem contact met vers bloed geeft dan toch het gevoel van eeuwig leven. Als tweede denk ik aan de blik van anderen, oftewel: wie in zijn woonkamer op de bank door voorbijgangers wordt gespot met geraniums in de vensterbank, zit dan wel feitelijk achter de geraniums. Ik bedoel, de bewoners van het geraniumhuis kunnen nog zo hard beweren vitaal en ondernemend te zijn, zij worden wel betrapt onder verdachte omstandigheden. Mensen denken al gauw: ‘waar rook is, is vuur’. Misschien verklaart dat ook het succes van marktplaats.nl: anoniem aan- en verkopen op internet van tweedehands spullen, is altijd beter dan in hoogst eigen persoon gezien worden in een kringloopwinkel. De goegemeente zal u dan al gauw verdenken van een armoedig bestaan.
Mensen zijn niet depressief, maar hebben een burn-out. Zij bezoeken geen psychiater, maar een coach. Dat alles om bij anderen niet over te komen als een psychisch wrak. Beeldvorming: de geranium heeft, gelijk een bejaarde, zijn beste tijd gehad.
Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties