Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Achteraf is beter

08 February 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Een mooi idee. Een avontuurlijk plan. Een nieuw project. Wie enthousiast wordt van zijn eigen voornemens, zal deze spontaan willen delen met vrienden, collega’s of familie. Logisch. Want gedeelde vreugde is dubbele vreugde, zo gaat het gezegde. Maar, niets is minder waar.

Blijde boodschappen worden doorgaans meteen de grond ingeboord. De eerlijkheid gebiedt natuurlijk te zeggen dat niet elke blijde boodschap een applaus verdient. Zo kan uw buurman opgewekt vertellen dat hij van plan is om een nieuwe carport te bouwen op een plek die uw uitzicht danig zal verstoren. Ook kan het zijn dat uw levenspartner vrolijk vertelt dat hij van plan is om vlieglessen te nemen; en dat terwijl er nauwelijks geld is om van rond te komen. Het feit dat iemand zo enthousiast is over zijn eigen plannen, wil niet zeggen dat hij als vanzelfsprekend moet worden toegejuicht; ook al is dat wat hij van u verwacht. Nee, er bestaat zoiets als een slecht plan, hoe enthousiast de bedenker ook mag zijn. Dat vastgesteld hebbende, blijkt toch dat menig goed plan door de buitenwacht onmiddellijk wordt afgeschoten. Gedeelde vreugde wordt dan helemaal geen dubbele vreugde, maar eerder een domper van jewelste. En dat heeft alles te maken met afgunst. Dit leg ik u voor het gemak even uit omdat de feestverstierders zelf nooit zouden toegeven dat zij afgunstig zijn. Nee, zij hebben in hun ogen terechte kritiek op uw snode plannen en willen u juist –goed bedoeld- behoeden voor onvoorziene rampscenario’s. Lanceer maar eens het idee dat u een oud krot wilt opkopen om die later met winst te verkopen of te verhuren. Dan zal de goegemeente u haarfijn uitleggen waarom u uw eigen financiële doodvonnis tekent. Dit doen zij echt niet om u tegen uzelf in bescherming te nemen, maar veeleer omdat zij niet het lef hebben om zelf iets van ondernemingszin te tonen. En als er iets is wat de mens als mens karakteriseert dan is het wel het onderuit-halen-van-anderen om het broze gevoel van eigenwaarde overeind te houden. Het afpakken van een goed gevoel van de ander, neutraliseert het minne gevoel van jezelf.

Zo bekeken is het daarom veel verstandiger om uw enthousiasme pas te tonen als het plan is uitgevoerd. Een voldongen feit kan moeilijker worden betwist. Wordt er dan alsnog gemopperd (‘dat je mij dat nu pas vertelt’), zeg dan: ‘ik heb het zelf ook pas gezien toen ik het doorhad’.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Finance Homework Answers Homework Help, Finance Homework Answers Finance Assignment, Finance Homework Answers Finance Homework and Project of financial management Finance Homework Answers.

    Finance Homework Answers Help
    29/02/2016 11:17
    (9 jaren geleden)

  • Critical Chain Project Management Assignment and Online Homework Help Critical Chain Project Management Help Introduction Critical Chain Project Management (CCPM) is an approach for preparation.

    Critical Chain Project Management Homework Help
    29/02/2016 08:38
    (9 jaren geleden)

  • Thanks for the great tutorial. It is nice to go through the process at a high level. 

    Civil Engineering Assignment Help
    25/02/2016 12:43
    (9 jaren geleden)

  • nice post

    www.mygifthandags.com
    16/02/2016 03:44
    (9 jaren geleden)

  • This content has been written very elegant. I have gotten inspired with this writer who work on this archive and truly author after reading completely this article my interest has more developed in the way of writing. Thanks for taking time for this subject written.

    Do My Essay For Money
    15/02/2016 12:09
    (9 jaren geleden)

  • Wat een groot gemis voor de Telegraaf en voor mijn moeder en mij. Geen columns van Jeffrey Wijnberg meer. Mijn moeder leest ze. Knipt ze trouw allemaal uit en stuurt ze naar mij toe. Ik verheug me altijd op de troostende, opbeurende en inzichtgevende columns.Een reden om de Telegraaf te kopen. Helaas...Ik zie dat u wel columns schrijft nog. Fijn om ze hier te kunnen lezen.

    Wendy Visscher
    14/02/2016 16:39
    (9 jaren geleden)

  • Ben blij dat ik uw columns kan blijven lezen! Ze waren altijd het eerste wat ik las in de Telegraaf. Zonder Smalhout en Wijnberg is de krant de Telegraaf niet meer!

    J. Verhagen
    14/02/2016 11:25
    (9 jaren geleden)

  • mooi geschreven weer:-)

    didi
    13/02/2016 11:50
    (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie