Een afspraak zegt tegenwoordig niets. En ook al zien contracten er op papier bindend uit, betekent het niet dat deze bindend zijn. Het gezegde ‘belofte maakt schuld’ is er ook één uit het stenen tijdperk. Ja, we leven nu in een afzeg-cultuur, waarbij van één moment op de ander iemand volledig van koers kan veranderen.
Nu kunt u zich wel aan ergeren aan die afzeg-cultuur, maar dat verandert er niets aan. Misschien is het zelfs wel nuttig om er enig begrip voor op te brengen. Feit is namelijk dat, met de komst van internet, mensen het gemakkelijker vinden om hun zaakjes te regelen. Via de mail, sms of whatsapp kunnen berichtjes worden verstuurd zonder de ontvanger in de ogen te hoeven kijken. Met teksten als ‘sorry, plannen zijn gewijzigd’ of ‘delete afspraak, kom er niet op terug’ is het nee-zeggen zo simpel dat zelfs iemand met een geweten er geen last van heeft. Belangrijk voor het begrijpen van de afzeg-cultuur is dat het nu ook eenvoudiger is geworden om de lodenlast van verantwoordelijkheden over de schutting te gooien. Met berichtjes als ‘kan een nieuwe afspraak ook ergens in de maand februari’ wordt de persoon die net is afgezegd danig op de proef gesteld. Wie gedumpt is, mag dan laten zien of er nog voldoende motivatie aanwezig is om een volgende ronde van eventuele afspraken in te luiden. Dat ‘eventuele’ is cruciaal voor het doorgronden van de afzeg-cultuur. De moderne mens leeft in het ‘nu’, wat betekent dat ‘toen’ of ‘straks’ uit de beleving wordt geschrapt. Wie daarom refereert aan het verleden (‘maar je zei toch vorige week dat je de afspraak belangrijk vond’), krijgt als vanzelfsprekend antwoord: ‘ja, dat klopt; maar dat was toen, niet waar?!’ Waar de afzeg-cultuur ook een steentje aan bijdraagt, is dat mensen leren om zichzelf niet zo serieus te nemen. Zo kunt u wel de overtuiging hebben dat het uitermate belangrijk is om beleefd en correct te zijn in het sociale verkeer, maar als de ander u zorgeloos afwimpelt, dan is de impliciete boodschap: ‘ach joh, doe niet zo zwaar op de hand; lach om jezelf, want alles loopt toch altijd anders in het leven dan jij je dat had voorgesteld’. Staatssecretaris F. Teeven voelt de sfeer in ons land perfect aan. Daarom heeft hij een wetsvoorstel klaarliggen die het voor getrouwde stellen (zonder minderjarige kinderen) mogelijk maakt om aan de balie van het gemeentehuis te scheiden. Wel zo handig om dat dan gelijk te doen bij het ophalen van een nieuw identiteitsbewijs en een verklaring van goed gedrag (VOG).
Wilt u ook gezellig, cultuur-conform meedoen, dan dient u te begrijpen dat het afzeggen geen deugdelijke reden behoeft. ‘Kom niet uit’, is meer dan goed genoeg.
Yahoo is still active and helping the people all over the world each and every day. Though it faces some tough competition from other peers like Gmail, Hotmail etc, it has its own space in the Webmail services.
www.yahoomail.com
13/03/2018 18:32
(7 jaren geleden)
Dan maar niet cultuur-conform zijn.
Als iemand drie keer achter elkaar zijn afspraak niet na komt dan ga ik er van uit dat dit chronisch is en spreek ik niets meer af met dat persoon. Graag of heel niet. Geleerd van mijn ma. Werkt nog steeds.
Met afzeggen via email toon je je erg respectloos. Net als per email iemand fijne feestdagen toewensen of feliciteren. Vriendschap is zien, ruiken, horen en voelen.
Marieke
23/12/2013 23:58
(11 jaren geleden)
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties