‘Trek je niets aan van wat anderen zeggen', ‘ga altijd uit van je eigen kracht', of ‘wees maar niet bang hoe je overkomt op anderen', zijn bekende kreten in de moderne psychologie, en bedoeld om twijfelaars meer zelfvertrouwen aan te praten.
En het klinkt heel aanlokkelijk om, als individu, zo frank en vrij door het leven te gaan; om gewoon maar te zijn wie je bent, zonder rekening te hoeven houden met de ander. Toch zal ik niemand deze levenshouding aanraden. Want, het zijn juist de twijfelaars, mensen met stevige zelfkritiek, die tenminste nog een beetje nadenken over hoe zij hun optreden in het contact met hun medemens kunnen verbeteren. Eenieder die geen zelftwijfel kent, valt al gauw in de categorie: akelige mensen.Nu wordt mij vaak verweten dat ik, als psycholoog, niet zo mag oordelen over andere mensen. Ik bedoel, dat het juist mijn taak is, als psycholoog, om iedereen als mens, in zijn eigenheid, te accepteren en te waarderen. Maar, dat is natuurlijk flauwekul. Als iemand bij mij in de spreekkamer op de grond spuugt, dan heb ik daar, ook als psycholoog, geen goed woord voor over. Sterker nog, het is juist mijn taak, als psycholoog, om een streng oordeel te vellen, zeker wanneer mensen zich van hun slechtse kant laten zien. Nu moet ik wel toegeven dat het juist de meest akelige mensen zijn, die niet op mijn spreekuur verschijnen; vooral omdat zij niet aan zichzelf lijden. Maar, in het wild kom ik er genoeg tegen, zodat ik vandaag aan u kan uitleggen wie dat dan zijn. Akelige mensen praten (te) hard, kijken doordringend, en presenteren zichzelf alsof zij, als enige, de waarheid kennen. Zij zijn vooral met zichzelf bezig, ook al doen zij alsof zij met u een gesprek voeren. Akelige mensen zijn minachtend in hun oordeel over zogenaamde autoriteiten en deskundigen met uitspraken als ‘als zo iemand zich professor kan noemen, dan ben ik Albert Einstein' of ‘politici zijn omhooggevallen kneuzen die nooit een echt vak hebben geleerd'. Akelige mensen kunnen, geheel onvoorspelbaar, charmant en aardig doen, en net wanneer je als (gespreks)partner denkt dat het contact te vertrouwen is, je genadig onderuit halen met een kwetsende opmerking (wat sneu dat jij je tijd verdoet met televisiekijken). Akelige mensen scheppen er plezier in om anderen voor hun karretje te spannen, of tegen elkaar uit te spelen, om vervolgens heel verontwaardigd te reageren als hen dit kwalijk wordt genomen.Kortom, akelige mensen zijn notoire betweters en geslepen onruststokers. Hun meest opvallende eigenschap: zij zijn zich nooit van enig kwaad bewust. Mocht u daarom weleens wakker liggen van de vraag of uw sociale prestaties het daglicht kunnen verdragen, prijs uzelf dan gelukkig dat u een geweten heeft.
Goed stukje tekst. Er lopen heel veel akelige mensen rond inderdaad ,en daardoor wordt het lastig om sociaalvaardig consistent op dezelfde manier te reageren op mensen omdat je niet weet wat je allemaal verwachten kan.
Jezelf zijn is niet echt iets wat gewaardeerd wordt door de meeste mensen omdat normen, waarden en opvoedingen zo vreselijk verschillen door opvoeding en karakter.
Groepsverbanden onder de mens geven naar mijn mening al helemaal geen goede draai aan de eigen persoonlijkheid van de mens omdat de meesten sociaal wenselijk reageren zonder echt na te denken over wat wel en niet klopt.
De standaarden zijn helemaal verknipt en er zijn er maar weinig die dat durven toe te geven of willen toegeven.
Akeligerd de aardige!
28/08/2012 19:10
(12 jaren geleden)
Helemaal mee eens, hoe akelige mensen worden omschreven. Ik dacht dat ik daar zelf de enige in was die daar zo overdacht, maar gelukkig ziet een professional het ook zo. Het bovenstaande artikel heeft mij in ieder geval meer vertrouwen gegeven dat ik niet akelig hoef te reageren op akelige mensen. En gewoon mijzelf kan blijven zijn!
starren
01/10/2009 21:24
(15 jaren geleden)
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties