Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Balanstrutje

30 September 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Het balanstrutje is een carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets.

Volgens Elske zouden vrouwen die absolute topposities veel eerder en vaker bereiken wanneer zij het balanceren zouden opgeven; en voorrang zouden geven aan hun ultieme carrière-droom. ‘Balanstrutje’ is gewoon een mooi woord; en een originele uitvinding. Maar het is meer dan dat: balanstrutje is een correcte weergave van hoe veel vrouwen denken en doen. Meer dan eens zal de vrouw op het werk zich schuldig voelen dat zij er te weinig is voor haar gezin; en als zij thuis aan het moederen is, zich schuldig voelen dat zij te weinig aandacht besteedt aan haar carrière. Alle ballen hooghouden is dan het devies, waardoor vooral de beoogde carrière toch minder uit de verf komt dan wellicht mogelijk zou zijn. Toch blijft een wezenlijke vraag onbeantwoord, namelijk hoe het kan dat het balanceren tussen werk en privé het exclusieve domein is geworden van de vrouw. Elske geeft (impliciet) als verklaring dat de vrouw nu eenmaal zo is: zij wil in alles haar beste kant laten zien waardoor elk onderdeel van dat alles nooit boven het grijze gemiddelde uitkomt; alsof vrouwen nu eenmaal eerder geneigd zijn tot balanceren dan mannen. Welnu, het balanslulletje is inderdaad in geen velden of wegen te bekennen; en dat is nu juist de enige echte verklaring: omdat mannen veel gemakkelijker hun verantwoordelijkheden thuis laten liggen, wordt de vrouw hierdoor gedwongen om te boel op te vangen. Het is de schuld van de man dat vrouw een balanstrutje wordt; en hij heeft er alles voor over om deze (machts)positie te behouden. Want door van huis weg te lopen, kan hij wèl zijn carrière glans geven, om, eenmaal thuisgekomen, alleen nog maar aan zijn moederende vrouw te hoeven vragen: ‘alles goed met de kinderen?’ Het is zijn gemakzucht die haar dwingt om overuren te draaien; en het is zijn onverschilligheid die maakt dat de vrouw meer zorgen heeft dan zij verdient. Nu moet wel gezegd worden dat de meeste vrouwen van nature dominant zijn in het regelen en doen als het gaat om het gezinsleven. Maar die dominantie komt de man heel goed uit, omdat hij vervolgens kan zeggen: ‘als jij het beter weet, dan laat ik wel aan jou over’, om dan met een onderdrukte glimlach naar zijn werkplek te rennen.

Vrouwen die geen zin meer hebben om een balanstrutje te zijn, die krijgen van mij een groot applaus. Ga maar voor jouw ultieme droom; en vergeet dan niet om ondertussen ook moeder te worden. Belangrijk is dan wel om veel vroeger van huis te vertrekken dan de man. Alleen dan zal meneer zich genoodzaakt voelen om in te springen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie