Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Bewegingsangst

22 December 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

Nu grote financiële instellingen, gerenommeerde autofabrieken en winkelketens over de hele wereld omvallen, is de gewone burger bang om te bewegen. En dat is begrijpelijk. Immers, als grote reuzen zo kwetsbaar blijken, dan is elk gevoel van veiligheid voor de kleinere mens op slag verdwenen.

Schrikachtige bewegingen zijn misschien nog wel te verwachten in de aanloop naar kerst, maar na wat overmoedige vuurwerkpijlen zal heel Nederland roerloos blijven zitten. Voor de economie is die verstilling niet zo gunstig, maar voor de geestelijke gezondheid des te meer.
Een scheiding, bijvoorbeeld, is door de advocaatkosten en dubbele huishouding, zo duur dat koppels zich wel twee keer zullen bedenken voordat zij elkaar opzeggen. Door bewegingsangst bevangen, zullen echtparen gedwongen worden om elkaar in de ogen te kijken, om vervolgens in gesprek te komen over een oplossing voor hun onvrede. En de relationele praktijk laat zien dat botsende stellen, die uiteindelijk weten te buigen in plaats van te barsten, nog gelukkiger worden dan voorheen, al was het alleen maar omdat het oorspronkelijk gezinsverband voor de kinderen intact blijft.
Bewegingsangst zal ook veroorzaken dat mensen geen risico’s meer nemen als het gaat om leningen voor een verbouwing, een nieuwe auto, een extra vakantie of een tweede huis in het buitenland. Dat betekent dat mensen met een positievere blik zullen kijken naar wat zij al hebben. Ineens lijkt het eigen huis toch mooi genoeg, is de bestaande auto voor de deur heel functioneel en vertrouwd, is een ritje met het openbaar vervoer verrassend gezellig en is een fietstocht in de buurt evengoed een ontspannen uitje.
Bewegingsangst maakt mensen op slag minder ontevreden en dat zal het ziekteverzuim op de werkvloer evenredig doen afnemen. Werknemers zullen ervoor waken dat niemand hun stoel inpikt en daarom met inzet en passie hun arbeid verrichten, zelfs wanneer zij een griepje onder de leden hebben of een lopend conflict met de leidinggevende. Het motto ’blijf zitten waar je zit en verroer je niet’ is steeds meer voelbaar en dat is ook gunstig voor de mentale weerbaarheid.
Als het er op aankomt, houden mensen helemaal niet van veranderingen, en al helemaal niet van veranderingen om de veranderingen, zoals in de mode is geraakt met mooie woorden als cultuuromslagen, imagoverbeteringen en reorganisatietrajecten. Het kost alleen maar geld en niemand schiet er wat mee op. Erger nog, te veel beweging om het bewegen maakt mensen duizelig, waardoor elk gevoel van geaardheid en oriëntatie wordt ondermijnd.
De eerste patiënt met bewegingsangst heeft zich al op mijn spreekuur gemeld. Deze man klaagt over emotionele blokkades en gebrek aan gezonde agressiviteit. Ik stel hem eerst gerust, geef hem daarna wat schouderklopjes en zeg: ’Nu kunt u eindelijk ook eens de tijd nemen om naar uw medemens te luisteren’.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 22 dec 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Ha,ha,ha.
    Margit

    Margit
    13/10/2017 08:36
    (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie