Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Bij elkaar passen

24 October 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Een vraag die mij vaak wordt gesteld is: ‘passen we eigenlijk wel bij elkaar’. Het is een vraag die altijd weer boven komt drijven als mensen relatieproblemen hebben. Als psycholoog word ik dan gesommeerd een oordeel te vellen die het liefst ook nog wetenschappelijk verantwoord is;

met misschien wel de tekst: ‘nee, jullie passen helemaal niet bij elkaar omdat onderzoek heeft aangetoond dat mannen met een snor emotioneel niet synchroon lopen met vrouwen die in hun jeugd met autootjes hebben gespeeld’. Feit is gewoon dat het hele begrip van ‘bij elkaar passen’ voor geen meter deugt. Hoe dat begrip van ‘bij elkaar passen’ de relatiewereld ingeslopen is, is mij een raadsel. Ik vind het meer van toepassing op kleding: het kanariegele truitje vloekt met de roze broek en past al helemaal niet bij een vrouw met henneprood haar. Alhoewel, er zijn mensen die er zo bijlopen en een geheel nieuwe trend in gang zetten. Over smaak gesproken: sommig voedsel lijken ook niet bij elkaar te passen zoals zuurkoolsoep met komkommersla of een broodje patat met abrikozenjam. Alhoewel, sinds het begrip ‘fusion’ in de culinaire wereld zijn intrede heeft gedaan, is het niet vreemd om Chinees loempiadeeg te vullen met Iers lamsgehakt. Als het om liefdesverhoudingen gaat lijkt er een soort superfusion-trend te ontstaan. Het is niet meer uitzonderlijk wanneer een Poolse geschiedenisstudent verkering krijgt met een Belgische kapster of een Australische turnster tijdens een trainingskamp in Canada verliefd wordt op een Amerikaanse scheidsrechter van Koreaanse komaf. Kijk alleen maar naar de combinaties in ons eigen Koningshuis en het niet-bij-elkaar-passen lijkt juist de ideale combinaties te geven. De schoonheid van liefdesrelaties is juist dat twee mensen, wellicht zo verschillend als dag en nacht, bij elkaar willen passen. Man en vrouw gaan op zoek naar het leren spreken van een gemeenschappelijke (liefdes)taal, naar het samensmelten van de individuele familieculturen en naar het vervullen van elkaars dromen. Dat is wat verschillend zo boeiend maakt. Maar dat betekent ook niet dat twee gelijkgestemde zielen in rap tempo op elkaar zijn uitgekeken. Juist een overvloed aan oorspronkelijke gezamenlijkheid kan zeer bestendige liefde geven. Nee, de vraag ‘passen we wel bij elkaar’ is eerder een omzichtige manier om kenbaar te maken dat de één overweegt om de ander te dumpen. Vergelijkbare uitspraken zijn ‘wat is houden van’ of ‘mijn gevoel is weg’ en ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’. En in de regel is er al langere tijd een nieuwe geliefde die de persoon in kwestie beter past.

De vraag ‘passen we bij elkaar’ is daarom een vraag om twijfel te zaaien, verantwoordelijkheid af te schuiven in de hoop dat de ander onpasselijk wordt; om vervolgens niet meer bij elkaar te hoeven passen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Cara meredupkan cahaya layar laptop manual serta mudah. Online atau bekerja menggunakan komputer maupun laptop berhari-hari tentu saja akan membahayakan bagi kesehatan anda. Ternmasuk mata, banyak ahli kesehatan mengatakan bahwa salah satu penyebab kerusakan mata adalah dikarena terlalu lama

    cara meredupkan layar laptop
    11/02/2018 16:21
    (7 jaren geleden)

  • great capture

    more designs on bridal henna mehehndi
    06/11/2017 07:15
    (7 jaren geleden)

  • Well Said. If we will find our drawbacks then definitely we will be the right fit for our beloved.

    recruitloop post
    31/10/2016 10:22
    (8 jaren geleden)

  • Well The most important thing for maintaining any relationship is trust.but also first everybody must try to be the best for the other one.

    recruitloop post
    31/10/2016 10:20
    (8 jaren geleden)

  • Hallo,

    Enige opmerkingen bij uw uitleg over "bij elkaar passen".
    Ik denk dat het anders zit (hoewel ik geen psycholoog ben). Bij elkaar passen of niet bestaat wel degelijk volgens mij.
    Het bij elkaar passen bestaat uit herkenning en erkenning. Mensen met min of meer dezelfde achtergrond zullen sneller bij elkaar passen dan mensen met een totaal verschillende achtergrond. Ik doel dan niet noodzakelijk op verschillende culturen maar wel op overeenkomstige waarden die per slot van rekening ook in verschillende culturen kunnen voorkomen. Mijn moeder zei het ooit eens zo "Het gaat er om dat je iemand hebt waar je graag bij bent". Op de korte termijn kunnen grote verschillen worden overbrugd door aantrekkingskracht en interesse: dit is een manier waarop de natuur zorgt voor nageslacht en is misschien ook een selectieprocedure voor sterk nageslacht. Aantrekkingskracht is vaak niet langdurig . Wanneer er daarna niet iets anders voor in de plaats komt dat langdurig is ontstaat het gevoel van "niet bij elkaar passen". Ik weet het : ik ben geen deskundige maar zeker wel ervaringsdeskundige.

    Leo
    14/12/2012 23:24
    (12 jaren geleden)

  • film 1 is mooi maar dit is mooier abslotuut zeker!!

    Blackberry 9900 Bold
    08/11/2011 23:11
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie