Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Blijf thuis

11 June 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Nu is de tijd om de vakantie te plannen, al was het alleen maar om niet achter het net te vissen als het gaat om een mooie campingplek. Traditiegetrouw zal de vakantieplanning in gezamenlijk overleg gebeuren; en dat geeft voorpret. Tenminste, dat zou je zo denken. Het tegendeel is eerder waar.

Vakantieplanning is synoniem met vakantiestress, waardoor relationele conflicten ontvlammen nog voordat de vakantie begonnen is. Hij wil niet weer naar Zuid Frankrijk, terwijl de kinderen juist uitkijken naar de vriendjes van vorig jaar. Zij wil een simpele strandvakantie, terwijl hij liever een wandeltocht door de bergen maakt. Hij wil iets actiefs en zij wil alleen rust. Aangezien man en vrouw gewend zijn om er beiden een mening op na te houden, is het welhaast onmogelijk om een vakantieplan te maken die iedereen bevalt. Reden te meer om gewoon thuis te blijven; en dan gaat het ook niet alleen maar om geldbesparing en milieubewustzijn. Nee, thuisblijven voorkomt ook immense teleurstellingen: de tegenvallende accommodaties, het lawaai van andere mensen, het verlies van bezittingen, de hectiek van wachtrijen, ziekte door verkeerde voeding en extreme weersomstandigheden, als ook de stress om het met elkaar leuk te houden. Thuis is vertrouwd en biedt het comfort wat nodig is om ook echt uit te rusten: eigen bed, eigen stoel, eigen computer, eigen eten, eigen douche en eigen spullen. Niet onbelangrijk is ook het gevoel van controle: thuis heeft iedereen wat hij nodig heeft, terwijl op vakantie de mens overgeleverd is aan de omstandigheden. Bovendien blijkt telkens weer dat het op vakantie-gaan alleen maar een omslachtige manier is om weer naar huis te kunnen verlangen. Veel mensen zeggen dan ook: ‘na de vakantie heb ik een vakantie nodig om van de vakantie bij te komen’. Kijk, als het dan zo moet zijn, dan kun je net zo goed de kortste weg naar het geluk nemen en thuisblijven. Zo beschouwd is weggaan alleen maar een omslachtige en vermoeiende manier is om tot het inzicht te komen dat thuis de plek is waar je alles hebt wat je hebben wilt. In de praktijk blijkt ook nog eens dat mensen hun eigen thuisomgeving niet eens zo goed kennen. Des te meer reden om de tijd te nemen die eigen omgeving wat beter te verkennen; een manier om nog meer te kunnen waarderen wat binnen handbereik ligt. Verder weg betekent niet als vanzelfsprekend ‘beter’, oftewel: het gras lijkt alleen maar groener aan de andere kant.

Wie tegen mijn advies in toch een vakantie wil plannen: laat die planning dan gewoon aan de vrouw over. Voor de man is het vele malen slimmer om zich alleen maar op te stellen als ‘uitvoerder’. Zij wenkt, hij schenkt. Alleen dan kan er zoiets ontstaan als een vakantiegevoel. Ook thuis.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie