Wat goed uitkomt, noemen de Engelsen ‘convenient’; een woord dat in het Nederlands alleen valt te benaderen met ‘gemakkelijk’, ‘handig’ of ‘comfortabel’. En laat nou sommige ‘liefdesrelaties’ dat predicaat verdienen.
Zo stelde ik Kees op mijn spreekuur de vraag: ‘hou je nou van Hanneke of niet?’ Zijn antwoord was veelzeggend: ‘tja, na zoveel jaren heb ik natuurlijk veel gezamenlijke geschiedenis met haar; en kan ik zeggen dat ik best om haar geef, maar misschien moet ik wel eerlijk toegeven dat wij allebei de relatie vooral ervaren als een verbintenis die comfortabel is’. En daar is, goed beschouwd, helemaal niets mis mee. Kees haalt het nodige geld binnen en verzorgt alles in de keuken en de bevoorrading; en Hanneke regelt alle sociale contacten inclusief alles wat komt kijken in de huishouding. Ook zegt Kees: ‘ik was destijds nooit echt verliefd, maar al gauw hadden we een groot gezin met vier kinderen; en aangezien dat de ultieme droom van Hanneke was, zijn we op die manier aan elkaar blijven plakken. We zijn honderd procent trouw en loyaal aan elkaar; en genieten vooral van het feit dat we precies weten wat we aan elkaar hebben. Overigens, ook bij stellen, waar aanvankelijk de gepassioneerde verliefdheid van afspat, komen vroeg of laat in rustiger vaarwater; en zullen vooral met elkaar kunnen blijven optrekken als zij alles doen wat, over en weer, goed uitkomt. De relatie krijgt daarmee wel een ietwat zakelijk karakter, maar kan juist daardoor de tand des tijds goed doorstaan. Bovendien, is het hele idee van doorgaande romantiek alleen maar voor een enkeling weggelegd; en komt meestal alleen maar voor in smeuïge Hollywood-films. Overigens, het hele idee van ‘convenience’ is de mens op het lijf geschreven. Mensen gaan dikwijls niet naar winkels op moeilijke locaties, maar gaan eerder naar een winkel in de buurt, waar het bijvoorbeeld gemakkelijk parkeren is; en waar de meest gangbare producten zijn te krijgen. Zo is in het Engels ook het woord ‘convenience-store’ ontstaan, een winkel die (bijna) alles heeft op een handige plek. Zo is mijn tandarts bij mij om de hoek; en komen veel patiënten juist bij mij omdat de praktijk zo centraal gelegen is. Interessant is wel het gegeven dat mensen hun gemakzucht niet zo gauw aan elkaar zullen toegeven. Ik bedoel, Kees zal echt niet tegen Hanneke zeggen: ‘ik blijf bij je omdat het mij goed uitkomt, niet omdat ik zoveel intense liefdegevoelens voor je heb’. Maar dat hoeft ook niet omdat doorgaans beide partners dit stilzwijgend van elkaar weten.
De mens is, meer dan hij zal toegeven, nogal lui aangelegd; en zoekt dikwijls de kortste weg naar het geluk. Eenmaal op een bestemming aangekomen waar het vooral comfortabel vertoeven is, zal hij zijn gemakkelijk leventje niet zomaar opgeven. Het devies is dan ook: waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan. Ook in wat liefde heet.
Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties