Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

De hoge lat

12 November 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Tegenwoordig praten mensen over zichzelf als hoogspringer. De uitdagingen des levens zien zij als de lat waar zij telkens overheen moeten springen. Als de lat weer eens van de staanders kukelt, constateren zij moedeloos: ‘misschien heb ik de lat wel te hoog gelegd.’

Opvallend hierbij is dat wanneer diezelfde hoogspringer met gemak een klusje klaart, dat hij dan niet zegt: ‘misschien heb ik de lat wel te laag gelegd’. Bij deze hoogspringers ligt de lat altijd te hoog, wat mijn vermoeden aanwakkert dat deze mensen juist helemaal niet hun best doen. Zo kan het gebeuren dat de hoogspringer een baan als onderwijzer zegt te willen, maar zijn kans op de baan onmiddellijk verspeelt door te laat te komen op zijn sollicitatiegesprek. Opvallend is ook dat de hoogspringer, net als een echte atleet, veel energie en moeite steekt in de voorbereiding. Hij meet zich de beste schoeisel aan, de aanloop voor de sprong wordt eindeloos herhaald en hij volgt een speciale meditatiecursus om het concentratievermogen op te krikken. Daarna is het wachten op perfecte weeromstandigheden, waarbij een temperatuur van 17.4°C, 30% luchtvochtigheid en volledige windstilte de voorkeur verdient. En dan kan zijn intentie om de sprong te wagen ook nog worden verstoord, omdat ineens een klein hondje in de baan van zijn aanloop een keuteltje legt. Overigens, vrienden en familie zien nooit iets van deze voorbereidingen en moeten het doen met uitspraken als ‘je moest eens weten hoeveel tijd en energie ik steek in mijn projecten’ of ‘als jij ook nog gaat zeuren over hoe ver ik ben, dan kan ik al helemaal niets van de grond tillen’. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de hoogspringer op gezette tijden de lat inderdaad te hoog legt.Alleen gebeurt dat nooit met enkele centimeters. Nee, die spreekwoordelijke lat gaat met meters tegelijk de lucht in, waardoor de sprong eroverheen al op voorhand gedoemd is te mislukken. Duizenden van deze typische hoogspringers zijn altijd goed vertegenwoordigd in de voorrondes van talentenjachten. Toegegeven, zij zijn wel heel enthousiast. Maar, wie als toeschouwer de hoogspringer zijn kunstje ziet vertonen, valt vol verbazing van zijn stoel met maar één gedachte: ‘hoe is het mogelijk dat deze ‘wannabe’ echt denkt dat hij het kan.’ Welnu, dat kan ik u uitleggen. De hoogspringer moet wel geloven dat hij het kan omdat hij anders, bij tegenslag, niet kan zeggen dat de lat te hoog ligt.

Het psychologisch hoogspringen staat nog in de kinderschoenen. Daarom is er ook geen internationale consensus hoe hoog een gemiddelde sprong hoort te zijn. Zo kan iedereen in gedachte zelf bepalen waar hij de lat legt. Als een sprong dan weer niet lukt, kan niemand controleren of er met de plaatsing van de lat gesjoemeld is.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Using Vidmate APK file you can download Vidmate for windows 10, 8.1, 8, 7 PC, laptop.Download Vidmate APK for Android.Find investment information and connect with Vidmate app, a Indian Head, MD, US based startup.

    Vidmate
    06/10/2017 10:48
    (7 jaren geleden)

  • Dank u voor deze blog. Dat is alles wat ik kan zeggen. Je zeker hebben deze blog gemaakt tot iets dat is opening van de ogen en belangrijk. Je weet zo veel duidelijk over het onderwerp, youve bedekt zoveel bases. Great stuff uit dit deel van het internet. Nogmaals, bedankt voor deze blog.

    Bruidsmeisjes Jurken
    10/10/2013 11:01
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie