Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

De klik

01 November 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Als het gaat om eerste ontmoetingen gebruiken mensen het woord ‘klik’ even vaak als dat zij zich eraan ergeren. en daarom alleen al verdient dit fenomeen de aandacht. In de uitdrukking ‘ik voel wel een klik’ gaat potentieel relationeel succes schuil; en is tegelijkertijd omgeven door iets heel geheimzinnigs;

Alsof Cupido (eeuwige jonge zoon van liefdesgodin Venus) zijn magische pijlen in mensen schiet om de liefde te laten opbloeien. Welnu, bij nadere analyse blijkt er helemaal niets mysterieus aan de hand te zijn. Mensen hebben een hekel aan afwijzing, zeker wanneer het gaat om eerste ontmoetingen. Zo kun je iemand wel leuk of de moeite waard vinden, maar als er geen wederkerigheid wordt gevoeld, dan is de conclusie algauw: ‘er was duidelijk geen klik’. Op die manier wordt de afwijzing van de ander omgevormd tot iets ongrijpbaars, namelijk dat ‘de klik er gewoonweg niet was’. Zo hoef je niet te zeggen: ‘ik vond hem wel heel erg leuk, maar hij mij niet’. Mensen houden er ook niet van om anderen af te wijzen. Zo kan de ander jou wel leuk vinden, maar als die wederkerigheid niet wordt gevoeld, dan wordt gezegd: ‘hij wilde wel een tweede afspraak, maar ik voelde ‘de klik’ niet. Zo hoef je niet te zeggen: ‘hij vond mij duidelijk heel erg leuk, maar ik hem totaal niet’. Op deze manier is het begrijpelijk waarom het gebruik van ‘de klik’ zo populair is: met of zonder wederkerigheid van genegenheid wordt een eerste ontmoeting een kwestie van ‘geluk’ of ‘pech’; in ieder geval een relationele uitkomst waar niemand echt schuld aan heeft. Niemand hoeft de ander af te wijzen en niemand hoeft zich afgewezen te voelen. Als de klik er wel is, dan staan de sterren in de goede stand; en als de klik er niet is, dan had het universum andere plannen. Opvallend is hoe ‘de klik’ voor allerhande verschillende relaties wordt gebruikt. Of het nu gaat om een nieuwe tandarts, een eerste bezoek bij de psycholoog of sollicitatiegesprekken voor een nieuwe secretaresse: met de uitspraak ‘wel of geen klik’ kan zonder al teveel extra argumentatie het pleit worden beslecht. Geen van beide partijen hoeft zich te verantwoorden voor zijn voor- of afkeuren, waarmee een (eventueel) ongemakkelijk gesprek kan worden vermeden. Juist omdat ik zelf een hekel heb aan het woord, maak ik er tijdens een eerste gesprek (intake) soms een lolletje van door om de zoveel minuten te vragen: ‘en is er een klik of niet?’ Een beproefde manier om de wederkerigheid in het contact juist te bevorderen.

De meeste relaties worden onderhouden uit plichtsgevoel of omdat je, simpelweg, niet anders gewend bent. Zelfs vriendschappen bestaan dikwijls bij gratie van ‘de gewoonte der herhaling’. Zo bekeken is ‘echte wederkerigheid’ in het contact een zeldzaamheid. Wie daarom ‘de klik’ heeft gevoeld, mag best wel een vreugdedansje doen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie