De vraag of hij en zij bij elkaar passen, is een boeiende vraag; een vraag die gemakkelijker te stellen is dan te beantwoorden. Immers, zij en hij zijn al een stel als zij besloten hebben dat zij een stel zijn; en dat terwijl de buitenwacht misschien denkt: ‘ik vind dat ze helemaal niet bij elkaar passen’.
De vraag van vandaag is dan ook: wanneer kun je in de liefde wel spreken van een match? Als het gaat om de goede match, dan zijn er clichés in overvloed: de één zal zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken terwijl de ander juist zal beweren dat alleen gelijkgezinden bij elkaar passen. Ook zijn er experts die zeggen dat gelijke achtergronden en opleidingsniveau wezenlijke voorwaarden zijn voor een duurzame relatie. Maar de Hollandse professor die als een blok valt voor zijn Italiaanse schoonmaakster, kan verrassend goed uitpakken. Wat op mijn spreekuur vooral opvalt is dat man of vrouw de vraag van passen-wij-wel-bij-elkaar doorgaans pas stelt als de relatie in een moeilijke fase zit. Als dan hij of zij besluit dat er geen match is, kan met deze argumentatie de relatie worden beëindigd. Zo bekeken kan dan een heuse match mettertijd veranderen in een mismatch; een fenomeen die niets anders zegt dan dat twee mensen alleen bij elkaar passen als zij vinden dat zij bij elkaar passen. Of niet. Even persoonlijk: mijn vrouw en ik zeggen regelmatig tegen elkaar dat we totaal niet bij elkaar passen. En dat gegeven heeft er kennelijk voor gezorgd dat wij, na meer dan veertig jaar, nog steeds niet zijn uitgepraat. Overigens, chef-koks zijn er tegenwoordig op uit om originele smaakcombinaties te bedenken (fusion) zoals de loempia met appel, rozijnen en peperkoek met kaneelroom. Ik bedoel, vooraf zou je zeggen ‘dat kan niet samen’ terwijl in werkelijkheid de combinatie ‘verrassend’ lekker blijkt te zijn. Hetzelfde fenomeen is zichtbaar in de mode: onzinnig lijkende combinaties blijken toch bijzonder in de smaak te vallen zoals misschien een kort leren zwart rokje met gele slobbertrui, groene lange laarzen en een rode handtas (net een mooi plaatje van gezien). Kennelijk is, vooral vandaag de dag, het hele idee van dat-kan-nooit-bij-elkaar-passen juist de ultieme uitdaging om origineel voor de dag te komen. En zo is het ook in de liefde: twee mensen die in niets lijken te combineren, kunnen toch een vonkenregen opwekken. Misschien moet dan ook niet de vraag gesteld worden wat of wie bij elkaar past, maar veeleer de vraag ‘waar pas je voor’, waardoor je eerder uitkomt op een ander cliché, namelijk: over smaak valt niet te twisten.
In de praktijk blijkt de goedkeuring van ouders en vrienden bepalend te zijn of een match ook duurzaam is. Daar staat natuurlijk weer tegenover dat afkeuring door de buitenwacht menig stel juist nader tot elkaar brengt, oftewel: een match is pas een match als de uitvoering klopt.
Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties