Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Emotioneel luchten

16 January 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Even uithuilen. De frustraties van je afpraten. Boos worden en flink leeglopen. Iedereen heeft wel eens de behoefte om zijn hart te luchten. Het idee is dat een emotionele ontlading goed doet, de geest schoonspoelt zodat de mens weer in balans raakt en zijn dagelijkse bezigheden in alle nuchterheid weer kan oppakken.

Maar dat idee is onzinnig. Want wie zijn emoties de vrije loop laat gaan, raakt eerder alleen nog maar meer van streek. Nu heeft het emotioneel luchten inhoudelijk meestal hetzelfde karakter. Het gaat in de regel om gevoelde krenkingen, momenten in het contact met anderen waar men zich tekort gedaan voelt, genegeerd of geschoffeerd. De toon is die van morele verontwaardiging, van een soort verongelijktheid waarmee de toehoorder welhaast gedwongen wordt om begripvol te zijn: ‘zeg nou zelf, het is toch belachelijk voor woorden dat ik een heel weekend er voor uittrek om Frits te helpen bij de verhuizing en dat hij niet eens te moeite neemt om mij ervoor te bedanken.' Knikt de luisteraar instemmend, dan volgen als vanzelf eentonige variaties op hetzelfde thema: ja, precies en dan te bedenken dat ik aan het einde van de rit niet eens een kopje koffie kreeg aangeboden.' Heeft een gesprekspartner het lef om iets van tegengas te geven (‘maar misschien was Frits zo in beslag genomen door de hele verhuizing dat hij even geen oog had voor wie dan ook’), dan werkt dat als een rode lap op een stier: ‘ja, zeg ga je hem ook nog verdedigen; vind jij het dan normaal om te midden van te verhuisdozen gitaar te gaan spelen terwijl anderen aan het sjouwen zijn; nee, dan is ronduit asociaal, sorry hoor maar daar heb ik geen goed woord voor over'. Het vervelende is ook dat een emotionele ontlading, éénmaal ingezet, niet te stoppen is. Het gaat om dezelfde beweging -maar dan in omgekeerde richting- als wat gebeurt met iemand die één pinda eet: de rest van de pinda’s moeten dan worden opgegeten tot het punt van misselijkheid is bereikt. Wie per se een halt wil toeroepen aan de klager kan het emotioneel-luchten overnemen om er vervolgens een schepje bovenop te doen: ‘ik ga persoonlijk die Frits eens opzoeken en eisen dat hij zijn excuses aanbiedt; als het aan mij ligt dan zal die crimineel er niet mee wegkomen'. Kijk dan volgt nog wel eens wat relatievering: ‘ach nee joh, doe dat nou niet; misschien had Frits gewoon zijn dag niet’.

In de spreekkamer van de psycholoog is het emotioneel-luchten de dagelijkse praktijk. De therapeut heeft daar echter geen speciale behandeling voor. Dat hoeft misschien ook niet. Hij wordt ervoor betaald om te luisteren; en doet als schietschijf goed werk omdat hij voorkomt dat anderen het doelwit worden.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • The is the need to improve the social justice and motivating the people for caring about their lives. Thanks for sharing this.

    superior papers writing service
    07/02/2018 11:09
    (7 jaren geleden)

  • Real attention to the Netherlands the main striker 8 fans hope to promote youth academy goalkeeper

    Juventus shirts
    12/05/2012 03:37
    (12 jaren geleden)

  • Ik zeg soms de hele sessie niets,en hoe komt dit ?
    Omdat ik dan de psychiater ben ! onbewust ..
    heldervoelend ,..als ik uit de stoel kom,,kan ik geen beeen verzetten !...En val bijna om....hoe leuk is dit !!
    Dit betekent dat de psychiater niet echt is !...

    Dit is afschuwelijk dit te voelen.Gevoel maakt meer stuk dan lief is.

    En ik ben nog steeds op zoek,naar iemand die mijn zeef heelt.Ook de rkk,...demonen zijn het !
    Hebben mijn leve kapot gemaakt !..

    Mia
    29/02/2012 13:03
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie