Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Examenstress

21 May 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is eindexamentijd. En dat betekent dat een leger aan deskundigen klaarstaat om examenstress te bestrijden. Traditionele adviezen zijn: 1) goede nachtrust 2) koester positieve gedachten 3) praat met anderen over je emoties 4) doe leuke dingen tussendoor 5) oefen het ademen vanuit je buik

6 )beloon jezelf na een goede prestatie en 7) sta jezelf toe om fouten te maken. Het zijn goede ideeën, maar zelden echt bruikbaar in de praktijk. Het woord ‘examen’ alleen al roept stress op, laat staan dat je het examen moet volbrengen. Daar komt nog bij dat al die goed bedoelde adviezen er voor zorgen dat het ervaren van stress nog meer aandacht krijgt dan het al heeft. En in dat geval is er een dubbel probleem: het hebben van stress plus de gevoelde onmacht om die stress te verminderen. Zo wordt de aandacht afgeleid van wat moet, namelijk het geven van de juiste antwoorden, en verlegd naar wat niet lukt, namelijk het onder controle houden van de zenuwen. Het is een beproefd recept om jezelf een ‘black-out’ te bezorgen. En dat is nu juist niet de bedoeling. Het enige wat echt telt is een goede voorbereiding. Staat u er, qua voorbereiding, slecht voor, dan is de kans op indringende examenstress groot. Logisch, want werken op goed geluk, voelt verkeerd. Staat u er, qua voorbereiding, goed voor, dan is het nog steeds niet gezegd dat u vrij bent examenstress. Ook logisch, want succes in de voorbereiding garandeert geen succes in de afronding. Ik weet het, mijn verhaal tot nu toe is niet bepaald opbeurend. Dat kan ook helemaal niet omdat het presteren onder druk, het werken onder een vergrootglas, het ophoesten van kennis in een alles-of-niets-poging nu eenmaal geen sinecure is. Het is alleen de zeldzame bolleboos, die reikhalzend uitkijkt naar dat ultieme moment om zijn talent aan de wereld te laten zien. Gewone mensen, zoals u en ik, zullen zich zwetend, huilend, en kotsend door de dagen des oordeels heen moeten vechten. Daarom is het van groot belang dat u examenstress niet als uw vijand moet zien. Tegelijkertijd is het ook ondoenlijk om vriendschap te sluiten met examenstress. Laat ik het er op houden dat u de examenstress gedoogt: u bent er geen fan van, maar u ziet het door de vingers. Die examenstress hoort er net zo bij als de streng kijkende leraar die door de rijen loopt om te controleren of iedereen zich netjes gedraagt. Vervelende mensen, maar wat doe je er aan? Helemaal niets. Het enige wat rest is doorwerken, met examenstress. En wie zich met alle macht concentreert, kan dat.

Ondertussen ga ik voor jullie allemaal schietgebedjes doen, kruisjes slaan, duimen en positieve gedachten het universum insturen. Hoe onzinnig ook.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Het laatste is het mooiste.
    Margit

    Margit
    13/10/2017 10:23
    (7 jaren geleden)

  • @ Jeffrey

    Met welke NLP techniek kun je nare gevoelens die bij examenstress komen kijken onder controle krijgen en vervolgens vervangen door positieve gevoelens?

    Hoe zou een examenkandidaat NLP kunnen gebruiken om die stress weg te nemen?

    Ik zou het enorm waarderen als je hierop in zou gaan. Dank je wel.

    Jaap Amesz
    02/06/2012 00:52
    (13 jaren geleden)

  • Stress kunnen ouders ook veroorzaken,kinderen moeten soms op hun tenen lopen.Misschien moeten ouders wakker worden gerammeld .

    Mia
    23/05/2012 14:18
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie