Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Gekwetst

05 March 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie fysiek een kwetsuur oploopt, heeft het misschien wel even moeilijk maar doet daar, in de regel, niet zo moeilijk over. Vallen en weer opstaan: dat is het leven zelf. Wie psychisch een kwetsuur oploopt, komt tegenwoordig, bijna als vanzelfsprekend, bij de traumatherapeut. Het is alsof niemand meer weet heeft van het belang om eelt op de ziel te kweken.

Nu zijn er vast geen cijfers of statistieken van, maar ik durf wel te beweren dat het aantal psychische kwetsuren de fysieke kwetsuren gemakkelijk overtreft. En dat heeft alles te maken met hoe mensen in de dagelijkse omgang elkaar bejegenen. Even niet opletten wanneer de buurman voorbij komt fietsen en die man is al gekwetst omdat hij zich genegeerd voelt. Even het eten naar binnen werken omdat het voetbal zo begint en de vrouwelijke kok des huizes is gekwetst omdat zij zich niet gewaardeerd voelt. Zelfs een goed bedoelde compliment kan door iemand toch als kwetsend worden ervaren, zoals mij laatst overkwam. Ik zei tegen een schoonzus van mij: ‘wat zie jij er fantastisch uit; je bent eindelijk wat voller in je gezicht’. Ik had haar tekort gedaan omdat zij mijn opmerking had vertaald als: ‘wat zie je er dik uit’. Ooit was ik zelf nogal gauw in mijn wiek geschoten; en dan vooral als mijn vrouw nogal zorgelijk keek als mijn inkomsten wat terugliepen. Tegenwoordig hang ik de wijsheid aan van Khaled Hosseini, een Amerikaanse schrijver en tevens arts van Afghaanse afkomst, die zegt: ‘beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen’. En u mag het best weten: deze wijsheid voert ook de boventoon in mijn werk als psychotherapeut. Want mensen die hulp zoeken hebben er helemaal niets aan om zalvende leugens te horen (‘je bent best wel de moeite waard, ook al denk je nu van niet’). Nee, zij zijn veel meer gebaat bij de waarheid, ook al doet dat eerst een beetje pijn (‘logisch dat je jezelf niets waard vindt; zonder vrouw is de man ook bitter weinig’). Hoe dan ook, het belangrijke punt wat ik wil maken is dit: wordt het onderhand niet eens tijd dat iedereen hier in Nederland wat meer weerbaarheid toont als het gaat om scherpe bewoordingen. Natuurlijk, gepest worden is vervelend, maar er bestaat ook zoiets als terugpesten. Ook niet leuk. Maar het zit nu eenmaal in de natuur van mensen om elkaar vliegen af te vangen. En dat gaat er soms ruig aan toe. Strijdvaardig zijn, is de enige remedie.

Overigens, de beste remedie is om het hele concept van ‘gekwetst-zijn’ af te schaffen. Wie net doet alsof het niet bestaat, neemt het ook niet meer waar. Heb ik zelf gedaan en iedereen medegedeeld. Dan gaat de lol voor al die kwetsers er heel gauw van af.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Beste mijnheer Wijnberg,

    Ik reageer nooit op colums, maar deze keer maak ik een uitzondering.
    Ik vind uw stukjes in de krant vaak zeer grappig, maar zeker ook ‘to the point’.
    Wat betreft weerbaarheid tonen, gaf mijn vader (lang geleden, ik ben 60+) het advies om bij eventueel pesten, mijn schouders op te halen en weg te lopen met de volgende tekst:
    “schelden doet geen zeer en klappen krijg ik wel eens meer”.
    (niemand van ons gezin van 9 kinderen heeft last gehad van pesterijen).

    Met vriendelijke groet,
    Henny

    Henny Kemper
    05/03/2018 12:08
    (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie