Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Gezond nietsdoen

15 December 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Laat experts aan het woord over gezondheid en dan is steevast het rijtje te horen: niet roken, veel bewegen en gezond eten (groente en fruit). Het gezonde effect van slapen wordt zelden genoemd, misschien wel omdat de experts zitten te slapen.

Bovendien, slapen is zo passief van karakter dat het weinig aanzien geniet in een samenleving die het moet hebben van wakkere ondernemers. Maar het moet gezegd: nietsdoen is heilzaam, al was het alleen maar omdat het brein toch al teveel prikkels moet verwerken. Voor de duidelijkheid: zomaar op willekeurige momenten op bed gaan liggen, is niet de bedoeling. Het lichaam vraagt om bioritme, oftewel: regelmaat. Vaste tijden van opstaan (07.00) en naar bed gaan (23.00) zijn gewenst, ook al is het weekend of vakantie. Het is ook geen overbodige luxe om een middagdutje te doen (powernap) van een klein uurtje op het tijdstip (14.30) dat bekend staat als de middagdip. Reden waarom ook in veel landen de siësta wordt gehouden. Nu zullen veel mensen beweren dat de baas dit niet goedkeurt. Zou kunnen. Maar als u een briefje vraagt van de huisarts dat u dit nodig heeft om erger te voorkomen, dan zal de baas wellicht een oogje dichtknijpen. Zeg nou zelf: half slapen tijdens een vergadering is ook niet productief. Experts zeggen ook dat de slaapkamer prikkelvrij moet zijn. De slaapkamer is alleen voor het slapen. Klopt ook niet. Als u steevast in slaap valt bij het lezen of tv-kijken, dan is daar helemaal niets mis mee. Belangrijk is alleen dat u uw eigen ritueel kiest. Verstoringen van de slaap zijn velerlei, maar op nummer één staat: de partner. Uit naam van de liefde zijn er veel mensen die het gewoel, het gekreun, het gesnurk voor lief nemen. Ook fout. Het bed delen is alleen nodig om actief de liefde te bedrijven; en dat is vaker niet dan wel. Kies daarom een andere slaapplek of verwijs uw onrustige partner naar de bank in de woonkamer. Het gaat niet om niets. Het gaat om uw gezondheid. Mocht u desondanks de slaap niet kunnen vatten, geen paniek. De slaap kan toch niet worden afgedwongen.

Een mooie ontdekking van experts is wel dat de slaap in voorspelbare droom-cycli verloopt van anderhalf uur. Reden waarom u na 1.5, 3, 4.5, of 6 uur slaap soms al klaarwakker bent. Ook goed. Belangrijkste is dat u door niets te doen toch gezond bezig bent.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Zelf slaap ik meestal 10 uur per nacht. 27 jaar gewerkt 9 uur per dag actief, en ik was altijd moe. De wekker ging om half 8 en ik was om 6 uur weer thuis. Nu ik een sabbatical heb, weliswaar door de bezuinigimgen ,-) voel ik mezelf uitstekend gezond! Ik wordt wakker rond 9 a 10 uur en voel me veel beter, geen pijn meer in ogen en ledematen en veel allerter en rustiger in mijn hoofd, uiteindelijk = Innerlijk rijkdom kan je zeggen. Ik weet dat slaap per individu verschilt en je niet lui hoeft te zijn als je meer slaap nodig hebt.
    En inderdaad, slaap altijd los van mijn partner, wordt ook als abnormaal gezien door de omgeving. Ik voldoe dus niet aan de maatschappelijke norm en wil daar ookniet aan voldoen, want ik voel me prima zo.

    angel
    06/03/2015 10:44
    (10 jaren geleden)

  • I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that's at the other blogs. Appreciate your sharing this.

    Hairextensioncheap.com
    30/12/2014 07:32
    (10 jaren geleden)

  • Mijn levensmotto, want de wereld gaat aan vlijt ten onder.

    Albert Meijer
    16/12/2014 10:57
    (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie