Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Goed gedrag

27 January 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie zich goed gedraagt, doet dat meestal op onopvallende wijze. Goed gedrag is als een deugdelijk dienstdoende waterkraan: de onverstoorbare werking doet niemand iets bijzonders vermoeden waardoor de wereld, net als een moment daarvoor, gewoon normaal lijkt. Hoe anders is dat als de waterkraan weigert.

Dan is Leiden in last; en keert het normale leven pas weer terug als de waterkraan zijn werk doet. Zo kan het gebeuren dat Christa (29), zo goed als zij zich gedraagt, weinig opvalt in de ogen van haar ouders. Christa heeft werk als directie-assistente, leeft gezond en is altijd keurig netjes aanwezig als er familiebijeenkomsten zijn. Over Christa wordt weinig gesproken, simpelweg omdat zij ook nooit in opspraak komt. Hoe anders is dat met haar zus Helga (26). Zij vertoont verre van goed gedrag; en weet stelselmatig de orde te verstoren. Helga zal nooit op tijd verschijnen; en als zij al aanwezig is, dan ontstaat er meteen een ruzieachtige sfeer; dat omdat Helga overal commentaar op heeft. Op dat soort momenten trekt Christa zich een beetje terug, gaat in de keuken de boel schoonmaken; en doet nog wat extra poetswerk om de tijd te verdrijven. Als Helga eindelijk weg is en de rust wederkeert, komt Christa in de woonkamer en geeft iedereen een kopje soep. En dat die zelfgemaakt soep zo lekker is, is een gegeven waar de rest van de familie aan gewend is. Zo gewend dat niemand daar iets over opmerkt. Dan, een half uurtje later, gaat de telefoon. Christa belt om te melden dat zij spijt heeft van alle nare dingen die zij heeft gezegd. Vervolgens praten de ouders nog lang door over Christa; en hoe blij zij zijn dat hun rebelse dochter zich ook van een goede kant laat zien. Dat dochter Helga zich altijd van haar beste kant laat zien, daar wordt, zoals altijd, weer geen woord over gerept. De psychologie van dit verhaal zal onderhand wel duidelijk zijn: een mens die zich slecht gedraagt valt twee keer op: één keer door zijn slecht gedrag en nog een keer wanneer zij zich herstelt. Een mens die zich altijd goed gedraagt, valt helemaal niet op omdat alles gaat zoals het hoort te gaan. Het zijn derhalve de ordeverstoorders die de meeste aandacht genereren; en dan ook nog eens meer aandacht weten binnen te slepen als zij ook eens, voor de verandering, wel iets van goed gedrag weten te tonen. Het lijkt allemaal zo oneerlijk; en dat is het ook. Standvastig goede mensen krijgen zelden een podium.

Nu hoeft niemand dit psychologisch fenomeen van zich-goed-gedragende-mensen als gegeven te accepteren. Iedereen kan iemand in zijn omgeving selecteren die zich altijd van zijn beste kant laat zien. Organiseer dan een vrolijk feestje om de held van het normale leven in het zonnetje te zetten. Een mooie manier om recht te doen aan wat scheef is.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie