Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Heb ik ook

21 September 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Twee zusjes, 6 en 8 jaar. Een onafscheidelijk duo, en gaan voor elkaar door het vuur. Maar wat de één wil, moet de ander ook hebben; zelfs als het gaat om hoeveel spullen zij in hun tasjes meenemen op reis. Ze willen, ten koste van alles, niet voor elkaar onder doen. Huilen, lachen, vechten. Net zoals het ook kan zijn tussen volwassenen.

Probleem is alleen dat volwassenen altijd ontkennen dat er sprake is van een doorlopende relatie-competitie. Desgevraagd zullen mensen altijd uitspraken doen zoals ‘we gaan met elkaar om op basis van gelijkwaardigheid’ of ‘bij ons gaat het meer om gezamenlijkheid dan om macht’. De werkelijkheid is anders. Zelfs in een gezellig onderonsje tussen vrienden is duidelijk waar te nemen hoe de één zijn beurt afwacht om een opmerking te plaatsen die nog interessanter of grappiger is dan die van de anderen. Sterker nog: niemand zal uitgebreid een zwangerschapsverhaal of familiegebeurtenis kunnen vertellen zonder dat iemand in het gezelschap het gesprek overneemt door een nog sterker verhaal te vertellen. Wie het waagt om deze vorm van relatie-competitie aan de orde te stellen, zal ook geen instemmende geluiden ontvangen. Nee, het meest gebruikte excuus is deze: ‘ik wil de ander helemaal niet overtroeven, maar vertel juist mijn verhaal als middel om te laten weten dat ik de ander zo goed begrijp’. Maar feit is gewoon dat de uitspraak ‘ja, dat heb ik ook’ helemaal niet als erkenning van het eigen verhaal wordt ervaren, maar eerder als een ontkenning dat het eigen verhaal er überhaupt toe doet. In het huwelijk is de relatie-competitie op het niveau van de eredivisie. De liefde mag er dan wel zijn, de strijd is er niet minder om. Per definitie wordt zijn mening gepareerd door een mening van haar die precies het tegenovergestelde is. De woorden ‘goh, daar zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben’ bestaan helemaal niet in het huwelijkse omgang. Goed beschouwd is dat ook helemaal niet erg, zolang beide partners zich er van bewust zijn dat zij juist met elkaar de competitie aangaan om beter van elkaar te worden. Net als de twee zusjes hoeft de gehechtheid aan elkaar er niet onder te lijden. Integendeel.

Wat mij wel stoort is dat mensen net doen alsof macht geen rol speelt; en zich beter voordoen dan zij in werkelijkheid zijn. Wie oprecht is, kan de machtsfactor niet ontkennen; zal zich competitief ook veel sportiever gedragen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • My partner and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for.

    192.168.1.1
    26/08/2016 12:07
    (8 jaren geleden)

  • Dat was eens Youp van 't Hek's strategie om je in gesprekjes te mengen op een feest (vertelde hij in één van zijn conferences, dus ongetwijfeld waar ;-) . Enthousiast sprong hij tussen twee dames in en riep: "Heb ik ook!" Ging het over menstruatiepijn... ;-)

    Mariska
    21/09/2015 17:39
    (9 jaren geleden)

  • Inderdaad. Heb ik ook. Er moet er toch iemand de baas zijn!

    Albert
    21/09/2015 15:11
    (9 jaren geleden)

  • Wederom schot in de roos!

    Annemarie
    21/09/2015 11:16
    (9 jaren geleden)

  • leuk artikel haha

    didi
    21/09/2015 11:08
    (9 jaren geleden)

  • Great story! This is so true. I completely agree with everything you just said. Power plays an essential role in everything and if people can't see it, they live in denial. That's my opinion.

    Jeremy
    21/09/2015 09:27
    (9 jaren geleden)

  • Great story! This is so true. I completely agree with everything you just said. Power plays an essential role in everything and if people can't see it, they live in denial. That's my opinion.

    Jeremy
    21/09/2015 09:26
    (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie