Mensen die van een depressie zijn hersteld, zijn vaak bang voor herhaling van dezelfde ellende. Deze angst is niet ongegrond. Het brein lijkt namelijk een goed geheugen te hebben voor zijn eigen depressieve toestand; en kan deze depressieve toestand, bij geestelijke overbelasting, gewoon weer aanzetten.
Het brein heeft zo zijn eigen plan en denkt: ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’. Feit is namelijk dat patiënten, die hersteld zijn van een depressie, vaak weer precies dezelfde levensstijl hanteren als zij hadden vóór de depressie. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen. Een mens wel. Nu is dat ook weer niet zo vreemd. Ik bedoel, mensen zijn zo eigenzinnig dat zij dikwijls niets anders doen dan dezelfde fouten blijven herhalen; alsof zij, koste wat kost, willen bewijzen dat zij alles en iedereen kunnen onderwerpen aan hun eigen wil. Dat dit weer eens niet lukt, is vaak juist een uitdaging om er nog harder tegen aan te gaan. Het zelfde fenomeen is, bijvoorbeeld, te zien in de relatie tussen man en vrouw: keer op keer zal hij het, bij ruzies, moeten afleggen tegen haar gelijk. En toch zal hij, de volgende keer, weer met zijn uitgesproken mening komen om, deze ene keer, zijn gelijk wel in de wacht te slepen. De zoveelste mislukking is dan weer geen reden om zijn aanvliegroute te wijzigen. Zo weet ook (ex)depressieve patiënt dat hij ritme en regelmaat moet inbouwen, dat hij niet naar drukke gelegenheden moet gaan, dat hij sociale verplichtingen kort moet houden, dat hij alles wat hij inneemt langzaam moeten verteren, dat hij vaker ‘nee’ moet verkopen als mensen aan hem trekken, dat hij dagelijks even de stilte moet opzoeken, dat hij het bezoek op tijd moet wegsturen, dat hij het kijken naar een beeldscherm tot een minimum moet beperken en dat hij ontspannen afleiding moet zoeken in een onzinnige bezigheid. Dit weet hij allemaal, tenminste wel als hij bij een goed geïnformeerde, professionele hulpverlener langs is geweest. En toch zal de mens, zo eigenzinnig als hij is, deze voorschriften in de prullenbak gooien, zijn leven oppakken; en net doen alsof er nooit sprake is geweest van een depressieve episode. En dat is zijn goed recht. Sommige mensen hebben meerdere depressies nodig om tot inkeer te komen. Tegen ruziemakende stellen zeg ik ook: ‘ik raad jullie aan om elkaar net zo vaak in de haren te vliegen totdat je er op uitgekeken bent’.
Zo bekeken is het dan ook logisch dat mensen bang zijn voor herhaling. Zij zijn verknocht aan hun eigen rituelen; en houden vast aan elke gewoonte ook al is die bewezen slecht en zelfdestructief. De beroemde Nederlandse schrijver Gerard Reve werd ooit bekritiseerd om zijn herhalingen, waarop hij zei: ik zou niet weten wie ik anders moet herhalen’.
AdvancedMD serves more than 22,500 practitioners across 8,000 practices and 600 medical billing companies. AdvancedMD consistently achieves first-pass claim acceptance rates of 95 percent.
advancedmd login
31/03/2018 16:15
(7 jaren geleden)
Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared an informative and interesting blog post with people.
My Website
15/03/2018 08:21
(7 jaren geleden)
Conclusie: mannen kiezen de weg van de minste weerstand....
Marie
12/03/2018 19:44
(7 jaren geleden)
Tja
M.
Margit
12/03/2018 16:20
(7 jaren geleden)
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties