Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Hintergarten

13 July 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Mensen mogen voor hun vakantie weer de grens over. Maar naar het schijnt zullen veel mensen in eigen land blijven; wel weg, maar niet te ver om ook weer veilig huiswaarts te kunnen keren. Mijn voorspelling is dat het weg-in-eigen-land heel goed zal bevallen; en voor herhaling vatbaar. Want mensen zullen ook bevrijd zijn van het vergelijkingsvirus.

Nu zullen veel vakantiegangers zich hier niet van bewust zijn, maar feit is wel dat een verblijf in het buitenland de geest voortdurend activeert om te vergelijken: de koffie is lekkerder, de straten zijn smeriger of de mensen zijn gastvrijer dan zoals thuis. Natuurlijk, vergelijken is mens eigen; en gebeurt ook dagelijks in eigen kring. Ik bedoel, de buurman heeft vast een grasmaairobot je zelf niet hebt; en weer iemand anders heeft net schoenen gekocht waarvan jij het bestaan niet eens wist. Het is een vorm van positiebepaling die mensen nodig hebben om te weten of ze wel goed bezig zijn. Punt is alleen dit: om ook nog eens op vakantie je hele hebben en houden tegen het buitenlands licht te houden, is bepaald niet de manier om een beetje bij te komen van een jaartje hard werken. Daarom is vakantie in eigen land een uitkomst: de wegen zijn zoals je die kent, de koffiesmaak is vertrouwd en de mensen gedragen zich zoals jij je hele leven al gewend bent. De vergelijkingsknop kan op stand nul, waardoor onbekommerd genieten wat gemakkelijker voor het grijpen ligt. Nu klopt wat ik zeg natuurlijk niet helemaal. Want de Groninger die in Zeeland op vakantie gaat, zal toch weer heel veel te vergelijken hebben. En de stadse mens die zijn heil zoekt op één van de eilanden, zal ook een ervaring hebben die onvergelijkbaar is met thuis. Zo bekeken valt er dus niet te ontsnappen aan het vergelijken; en is misschien de allerbeste vakantie gewoon thuis. Of zoals de man in het bekende reclamespotje zegt: ‘ik ga lekker op vakantie naar Hintergarten’. Overigens, het constant-vergelijken is dikwijls ook een verschijnsel wat tot relatieconflicten leidt. Zij zegt dat de bediening veel vriendelijker is dan thuis, terwijl hij dat onzin vindt. Hij zegt dat de broodjes worst veel lekkerder zijn dan thuis, terwijl zij vindt dat hij sowieso teveel broodjes worst eet. Zij zegt dat de vrouwen beter gekleed gaan dan thuis, terwijl hij dat verschil helemaal niet ziet. Dit gaat door tot één van tweeën schreeuwt: ‘kunnen we niet gewoon genieten van wat er (anders) is, zonder er voortdurend een uit-thuis-competitie van te maken’.

Nu is vakantie een beproefde manier om even weg te zijn van er altijd is om daarna te kunnen genieten van wat allemaal anders is. Maar als ergens anders heel veel beter is dan wat thuis is, dan voedt dit, meestal ongemerkt, toch een gevoel van onvrede. Waarderen wat je al hebt, dat is pas vakantie.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie