Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Imago

27 February 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is niet iets waar mensen zich zo van bewust zijn. En toch speelt het een cruciale rol in het dagelijks doen en laten. Aan de orde is het menselijk imago; en alles wat mensen doen om hun imago de mooiste glans te geven.

Nu is het imago iets anders dan zelfbeeld. Psychologen praten over ‘zelfbeeld’ als een verzameling van ideeën en overtuigingen die eenieder heeft over zichzelf. Imago is het beeld dat de buitenwereld heeft van een individu. Wat je van jezelf vindt (zelfbeeld) kan dus verschillen van wat anderen van je vinden (imago). Nu zou het voor de hand liggen om te veronderstellen dat mensen meer waarde hechten aan hun zelfbeeld dan hun imago. Maar het omgekeerde is het geval: iemand kan nog zo zeker weten dat hij ‘een goed mens’ is, toch is het voor hem belangrijker dat hij vooral zo overkomt. De waarde die (onbewust) aan het imago wordt toegekend is zo hoog dat het een terugkerend en energievretend probleem is. En nu komt het: veel meer dan mannen, hebben vooral vrouwen hier last van. Om bij de mannen te beginnen: hoe zij overkomen bij deze of gene, zal hun dikwijls om het even zijn. En het is deze onverschilligheid die de vrouwen weer irriteert. Menig vrouw zal tegen zijn man zeggen: ‘kan het je dan helemaal niets schelen hoe je er bijloopt; ik schaam mij ervoor om naast je te lopen’. De man haalt zijn schouders op: ‘ik snap niet dat jij je zoveel aantrekt van wat anderen zeggen’. Dat vrouwen nu juist wel veel waarde hechten aan hun imago, zorgt keer op keer voor onoplosbare dilemma’s. Zo wil Ineke aan haar leidinggevende duidelijk maken dat zij nog onvoldoende hersteld is om weer aan het werk te gaan, maar tegelijkertijd wil Ineke niet als tegendraads of vijandig te boek staan. In gesprek met mij wil Ineke niets liever dan assertief en zelfbeschermend optreden, maar blijft twijfelen uit angst om als een zelfzuchtige heks door het leven te moeten gaan.

Ziehier de reden waarom mannen gemakkelijker de maatschappelijke ladder beklimmen dan vrouwen. De man briest; en gniffelt als hij als wildeman gezien wordt. De vrouw niest (onderdrukt) en is alsnog bang om anderen te besmetten.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie