Moeilijk is het om een liefdesrelatie te beëindigen. Logisch ook, want niets is kwetsender dan de woorden: ‘ik wil jou niet meer in mijn leven’. De vraag is dan ook hoe je een dergelijke pijnlijke boodschap nog enigszins kunt verzachten. De mogelijkheden zijn legio, maar eentje steekt er met kop en schouders bovenuit: ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’.
Nu zullen er genoeg mensen zijn die beweren dat waarachtigheid belangrijk is in een relatie; en al helemaal wanneer één van de twee besluit om er een punt achter te zetten. Maar soms is de waarheid over de reden van beëindiging zo bikkelhard dat de vraag gerechtvaardigd is: wiens belang wordt daarmee gediend? Stel dat iemand het uit wil maken omdat hij zijn partner, bij nader inzien, te dom vindt. Welnu, als ik het hier zo cru opschrijf vind ik het al niet kunnen, laat staan dat je een dergelijke waarheid recht in het gezicht zou zeggen. Nee, dat soort ‘oprechte gevoelens’ kun je maar beter voor je houden; en achter slot en grendel houden in je dagboek. Dan zijn er genoeg lieden die vinden dat het opzeggen van een relatie, op zijn minst, goed moet worden beargumenteerd door bijvoorbeeld te zeggen: ‘de belangrijkste reden waarom ik wil stoppen is omdat jij jouw werk zo belangrijk vindt dat ik altijd het gevoel heb om op de tweede plaats te komen’. Nou ja, mooi gezegd, maar op ieder argument kan wel een goed tegenargument worden gegeven: ‘als ik jou dat gevoel geef dan is dat zeker mijn bedoeling niet; zeg maar wat ik moet doen om dat gevoel weg te nemen; en dan doe ik dat gewoon, want ik wil je niet kwijt’. Kijk, met zoveel tegemoetkomendheid wordt het alleen maar moeilijker om het uitmaken door te zetten. Het is vooral de Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld die de ‘it’s not you, it’s me’ uitmaakvariant heeft bedacht, Het is een aanpak die ook gemakkelijk valt te verdedigen. Want als de geschokte partner om toelichting vraagt, heb je de keuze uit een rij van plausibele toelichtingen: 1) ik zit in een ontwikkelingsfase waarbij ik liever alleen ben 2) ik heb al moeite genoeg om mezelf overeind te houden, laat staan dat ik energie heb voor een ander. 3) het is niet zo dat ik het niet zo willen, maar ik kan het gewoon niet. 4) het goede gevoel is weg. 5) ik ben simpelweg relatie-ongeschikt. Het zijn allemaal uitspraken waar niets zinnigs tegen in te brengen valt. Punt uit.
Hoe dan ook, uitmaken blijft pijnlijk. Misschien is het daarom wel een goed idee om een professionele afzeg-service in het leven te roepen: ‘Goedemiddag mijnheer Havermans, in opdracht van Hanneke Smit deel ik u mede dat uw relatie met haar per direct is beëindigd’. Kosten voor slachtofferhulp zijn dan voor de opdrachtgever.
Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties