Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Keukenmachine

08 June 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Gemak dient de mens; en dat geldt zeker voor de keukenmachine. In een handomdraai kunnen allerlei soorten ingrediënten worden gehakt of vermalen. Toch belandt de keukenmachine meestal ergens achterin de kast bij alle andere spullen die niet worden gebruikt. En dat heeft alles te maken met het noodzakelijk onderhoud.

Nu is het maar de vraag of het tijdsverlies van de schoonmaak van het apparaat zoveel groter is dan de tijdswinst van het gebruik. Zelf heb ik in ieder geval dat tijdsverschil nooit geklokt. Maar kennelijk geeft de beleving in tijd de doorslag: het vervelende gevoel van het nawerk geeft zoveel weerzin dat het gemak van de keukenmachine zijn glans verliest. Menig (thuis)kok zal dan ook met enig bravoure beweren dat hij efficiënter met een goed en scherp keukenmes werkt dan met één of ander apparaat; en lacht je uit als je het snijwerk zelf niet kunt volbrengen. Hoe dan ook, het probleem van de keukenmachine is het nawerk, een fenomeen dat ook verklaart waarom er zoiets bestaat als bindingsangst: een leuke ontmoeting eventueel gevolgd door wat opwekkende seks is prima, maar dan liever niet met de verplichting van een vaste relatie. Want laten we wel wezen: als het gaat om een vaste relatie, dan is dat wel het toppunt van veel en noodzakelijk onderhoud. Overigens, is er met dit onderwerp toch iets vreemds aan de hand. Want mannen die hun bindingsangst per ongeluk vergeten en wel in een vaste relatie verzeild raken, hebben –tegenstrijdig genoeg- vaak een vrouw die juist heel veel onderhoud nodig heeft (‘high maintenance woman’), een fenomeen die alleen te verklaren is door de mannelijke afhankelijkheid van erkenning: hij gaat dan net zolang door met het onderhoud totdat hij eindelijk een keer haar goedkeuring in de wacht kan slepen. Diezelfde afhankelijkheid bestaat niet ten opzichte van een keukenmachine. Ik bedoel, het kan die keukenmachine geen bal schelen of hij al dan niet iets van aandacht in de wacht kan slepen. Ongebruikt ergens achter in één of andere kast, die keukenmachine zal geen krimp geven. Overigens zal menig vrouw die in een vaste relatie zit ook vaak moeten zuchten van al het onderhoud dat haar man behoeft. Als die vrouw geweten had hoeveel onderhoud aan hem kleeft, dan was zij wellicht nooit aan die relatie begonnen. Maar goed, voor haar geldt hetzelfde als voor een ‘lemon’ (miskoop van een auto): hoe meer onderhoud (moeite en geld) er wordt ingestopt des te moeilijker het is om er afscheid van te nemen.

Met de keukenmachine als symbool is duidelijk hoeveel moeite mensen hebben om onderhoud te plegen. Om die reden geef ik iedereen die op mijn spreekuur komt een vet compliment; en zeker de mensen die zich, over een langere periode, echt inzetten voor de therapie. Zij zien een persoonlijk onderhoud met mij als de ideale manier om aan persoonlijk onderhoud te doen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie