Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Kiek uniek

12 February 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Langzaam maar zeker verandert het relationele landschap van Nederland. Voerde tijden lang het traditionele huwelijk de boventoon, tegenwoordig is er nauwelijks iets van standaard meer te vinden. Dat maakt iedere relatie uniek in zijn soort. Nog unieker dan het in de liefde ooit is geweest. En iedereen mag in de vreugde delen.

Ook kiezen steeds meer mensen voor een leven zonder vaste levenspartner; een gegeven die duidelijk maakt hoezeer mensen prijs stellen op persoonlijke bewegingsruimte, een onafhankelijk bestaan en de vrijheid om zelfbepalend te zijn. Het zijn vooral de (jonge) vrouwen die zich in rap tempo ontwikkelen naar een vorm van zelfredzaamheid die ongekend is: eigen inkomen, eigen woning, eigen carrière en boven alles: een eigen identiteit. Deze eigentijdse vrouw is niet meer afhankelijk van een levenspartner of het moederschap om te weten dat zij er mag zijn, maar heeft door klinkende maatschappelijke prestaties een positie verworven die haar gevoel van zelfvertrouwen en eigenheid iedere dag opnieuw weer voedt. Sikkeneurige types beweren dat relaties tegenwoordig oppervlakkiger en vluchtiger zijn. Maar dat is onzin. Ook in deze moderne tijden hebben levenspartners dezelfde moeite om er een punt achter te zetten, zeker wanneer een relatiebreuk ten koste gaat van het gezinsleven. Tegelijkertijd is er gelukkig meer gevoelde vrijheid om uit de relatie te stappen als blijkt dat deze niet meer levensvatbaar is. Monogamie is niet meer met dezelfde persoon een leven lang trouw, maar altijd trouw met wisselende partners. Leve de relatie-variatie: eerst vrienden, dan een verhouding of eerst een verhouding en dan vrienden. Dan is er de handige lat-relatie, de weekend-relatie, de vakantie-relatie, de stiekeme verhouding, de open-relatie, de incidentele relatie, de we-noemen-het-nog-geen-relatie, de platonische relatie, de knipperlicht-relatie, het verstandshuwelijk, de puur-voor-seks-alleen-relatie, de tijdelijke-overgangs-relatie, de buren-plus-relatie, de tweede-leg-relatie en de met-niets-te-vergelijken-relatie. Zo komen er meer samengestelde gezinnen, waarbij, bijvoorbeeld, hij of zij aan kinderen kan komen zonder er zelf iets voor gedaan te hebben. En dan heb ik het nog niet eens gehad over stellen die kinderen adopteren of zich aanmelden als (crisis)pleeggezin, zowel in de heteroseksuele als de homoseksuele variant. Deze gevarieerdheid betekent ook dat de dynamiek in de relatie telkens anders is: zij dirigeert en hij is uitvoerder of hij neemt het voortouw en zij laat zich meenemen of hij is afwachtend terwijl de andere-hij de knopen doorhakt of zij is de moederkloek terwijl de andere-zij het geld binnenbrengt. In de meeste relaties zal één van de twee het meest bepalend zijn, terwijl alle stellen zullen volhouden dat er sprake is van volledige gelijkwaardigheid.

Uniek in elke relatie is ook de mate van samenzijn: het ene stel doet zowat alles samen terwijl het andere stel er prat gaat dat ze elkaar zo goed kunnen loslaten. Om de buitenwacht op de hoogte te houden, dienen selfies als een fotografisch dagboek van al die unieke ontwikkelingen


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie