Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Kloosterling

26 October 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat je de Corona-virus niet wilt oplopen. Alles beter dan dat. Daarom is het maar wat mooi dat ieder individu het nodige kan doen om zichzelf uit de besmettelijke wind te houden. Extra hygiëne betrachten, afstand houden en een mondkapje dragen, zijn genoegzaam bekend. Maar er is meer.

En zeg nou zelf: alle beetjes helpen. Van alles wat de mens gezond houdt, staat een goede nachtrust op de eerste plaats. Nu is lekker-slapen, jammer genoeg, niet iets wat je kunt bestellen. Maar waar lichaam en geest heel gunstig op reageren, is een strak bioritme: vaste tijden (licht) eten, vaste naar-bed-tijd en vaste sta-op-tijd; en niet onbelangrijk ook een vaste naar-de-wc-tijd. Even een weetje: in specialistische klinieken is dit het regime dat patiënten helpt om uit hun depressie te komen. Ook een belangrijk weetje: het is helemaal niet erg om tussentijds wakker te worden; wat altijd werkt, is ontspannen rust gecombineerd met de afwezigheid van prikkels. Wat iedereen allang weet, is dat gezond-blijven staat of valt met een robuuste lichamelijke weerstand. Deze sterke weerstand kan natuurlijk worden opgebouwd door gezonde voeding, beweging en veel buitenlucht. Maar minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker, is het vermijden van stress. En ook op dit vlak kan elk individu de nodige controle hebben: 1) maak geen ruzie; en geef iedereen gelijk die dat zo nodig wil hebben, aangezien jouw eigen gelijk nog steeds kan blijven bestaan in het veilige domein van jouw binnenwereld 2) ga met een grote boog om ruziemakende mensen heen en praat alleen met lieden die iets leuks te vertellen hebben; negativiteit is sfeer-bedervend en een aanslag om jouw geestelijke weerbaarheid 3) los kleine problemen gelijk op zoals de kapotte douche, het stapeltje rekeningen of de smeerboel in de keuken; alles wat blijft liggen, knaagt aan het gemoed en vraagt meer energie dan wanneer deze plichtplegingen even gedaan worden 4) neem één of meerdere momenten overdag om te snoozen: lekker liggen met de ogen op sluimerstand om daarmee weer even ontspannen op te laden 5) zorg voor vaste rituelen en voorspelbare herhalingen van zetten, zodanig dat er een vorm van saaiheid ontstaat in je bestaan; veel opwinding en uitdaging is leuk, maar is beter voor later wanneer al die voorzichtigheid niet meer van toepassing is 6) kies voor veel passieve ontspanning zoals series, films en computerspelletjes; ook af te wisselen met iets actievere afleidingen zoals puzzelen, breien of kokkerellen. De zinnen verzetten is cruciaal om angstig piekeren een slag voor te zijn; eventueel ondersteund door meditatie of gebed.

Nu kan het wel zo zijn dat het (Corona)ongeluk in een klein hoekje zit, blijft wel overeind dat het (gezondheids)geluk in de rest zit. En dat geluk kun je afdwingen door, voor even, te leven als een toegewijde kloosterling. Dat scheelt ook in de portemonnee.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie