22 October 2007
Door: Jeffrey Wijnberg
De klachten van vrouwen over mannen zijn altijd hetzelfde: hij belooft veel, maar doet weinig; hij zit nooit ergens mee, dus is zij degene die zeurt; hij doet wel alsof hij luistert, maar van oprechte betrokkenheid is geen sprake; spontaan initiatief tonen in het maken van plannen weigert mijnheer, omdat hij zo overgevoelig is voor haar afwijzing; hij is zo snel tevreden over zichzelf dat hij na het avondeten steevast als een zoutzak op de bank ploft; gewoon liefdevolle aandacht geven kan hij niet zonder perspectief op seksueel contact, en even meedenken in huis-, tuin- en keukenaangelegenheden is hem teveel moeite omdat het voetbal, de computer en zijn oldtimer in de garage belangrijker zijn. Het mag daarom geen wonder heten dat vrouwen gemakkelijk verliefd worden op de klusjesman.
Vooral wat rijpere vrouwen zijn geneigd om een langlopende abonnement te nemen op de stoere bink in werkkleding, omdat zij alle illusies al hebben verloren hun eigen man mentaal te kunnen verbouwen. De dames voelen zich ook niet meer aantrekkelijk genoeg om een nieuwe kans te wagen op de relatiemarkt. En bovendien: al zouden ze wel weer een kerel aan de haak slaan, dan nog moeten zij alle moeite doen om hem een beetje normaal te laten presteren.
Daarom is de klusjesman een geschenk uit de hemel. Van meet af aan doet hij alles goed, zonder dat zij hem ook maar iets hoeft uit te leggen: hij houdt zich aan zijn afspraken en staat al vroeg in de ochtend klaar om haar wensen ten uitvoer te brengen; niets raffelt hij af, maar werkt stug door, net zo lang totdat alles naar haar tevredenheid is;
voor hem is het een traktatie even pauze te nemen en voor de koffie bij haar aan tafel te schuiven; om zijn geduld nog even kracht bij te zetten, rolt hij op zijn gemak een shagje en vraagt geheel en al uit zichzelf hoe het met mevrouw de opdrachtgeefster gaat; en als zij wil uitwijden over haar plan om te gaan sonjabakkeren, of over de vijf stinkende katten van de buurman, dan is hij één en al oor.
Zelf heeft de klusjesman er ook geen enkele moeite mee om wat dieper in te gaan over zijn eigen persoonlijke ervaringen, en toont zich zelfs een emotioneel gevoelige man als hij een traantje wegpinkt omdat zijn trouwe hond is doodgereden door een vrachtwagen. Helemaal onder de indruk is zij als de klusjesman originele idee‘n aandraagt om de inrichting en aankleding van het huis nog verder te optimaliseren. Hij denkt niet alleen met haar mee, maar ziet dingen die zij nog niet eens onder woorden heeft kunnen brengen.
Het enige probleem van de klusjesman is dat zijn uren wel betaald moeten worden. Maar als de heer des huizes daarover moppert, dan volgt haar strafrechterlijke vonnis: ‘voor alles wat jij opzettelijk weigert, mag je nog blij zijn dat je er zo genadig vanaf komt.’
Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 22 okt 2007, 11:46