Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Kwetsverbod

24 March 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

Op zere tenen staan, karaktermoord plegen, vloeken in de naam van God, onheuse bejegeningen en persoonlijke beledigingen: het geeft zoveel psychisch leed, dat het tijd wordt dat de Nederlandse regering ingrijpt.

Wij, als Nederlanders, mogen toch op zijn minst van ons wetgevende bestuurders verwachten dat zij ons in bescherming nemen en het psychisch milieu schoon houdt. Om die reden roep ik de verantwoordelijke bewindslieden op om een algemeen kwetsverbod uit te vaardigen. En om enig houvast te bieden, zal ik de acht meest kwetsende woorden bespreken, om zodoende tot een allesomvattende lijst van verboden taal te komen. Beter zou nog zijn om deze woorden niet eens te mogen denken, maar dat valt, helaas, praktisch niet te controleren.
1) Hallo: dit woord moet verbannen worden omdat het van zeer weinig respect getuigt jegens de aangesproken persoon en inwisselbaar is met uitingen als ‘hŽ, daar’, ‘jo, jij’ en ‘hoe-heet-je-ook-alweer’.
2) niet-roker: dit woord bevordert het enge zwart-wit-denken, waarbij de paffende medemens steeds vaker als paria van de samenleving wordt weggezet, en oneigenlijke tegenstellingen worden gecre‘erd.
3) Gut-o-gut-o-gut: dit woord lijkt onschuldig, maar is door zijn subtiele verbastering van de uiting o-God toch diep krenkend voor gelovigen.
4) Boer: dit woord moet vervangen worden door landbouwkundig specialist omdat er teveel negatieve bijsmaak aan kleeft, zoals in de uitdrukking ‘boer zoekt vrouw’ (alsof boeren de enigen zijn die geen partner kunnen vinden).
5) Leuk: een woord dat zo vaak gebruikt wordt dat het door inflatie zijn betekenis heeft verloren; de opmerking ‘wat ben jij leuk’ zegt dan zoveel als ‘ik vind je maar niks’.
6) Leeftijd: dit woord geeft teveel aanleiding tot discriminatie en foute complimenten zoals in de uitdrukking ‘wat zie je er goed uit voor je leeftijd’.
7) Telefoonboek: niemand heeft een telefoon meer, maar een mobieltje en het telefoonboek is helemaal geen boek omdat er geen schrijver van bekend is; dus wie dit woord gebruikt zet zichzelf voor schut.
8) gezellig: dit woord heeft in de opmerking ‘wat ben jij gezellig, zeg’ precies de omgekeerde betekenis, en is daarom veel te gemakkelijk te misbruiken.
Nu zijn er van die slimmeriken die beweren dat het woord ‘lulhannes’ door de één als kwetsend en door de ander weer als koosnaam wordt ervaren; en dat daarom het woord ‘lulhannes’ niet een kwetsend woord is, maar dat de lulhannesen in deze wereld, door zich gekwetst te voelen, hun eigen overgevoeligheid onderstrepen. Maar, dat is onzin natuurlijk: gewone mensen, waar niks mee aan de hand is, worden juist lulhannesen omdat zij zo genoemd worden. En om een fatsoenlijke, eerlijke en vriendelijke omgang met elkaar te waarborgen, moet het daarom straks verplicht worden alleen maar woorden te gebruiken die wettelijk zijn toegestaan.
U mag er misschien anders over denken, maar dan denkt u helemaal verkeerd. Zoals u ondubbelzinnig uit mijn betoog kunt opmaken: als er iemand is die weet wat psychologisch correct en gezond is, dan ben ik dat wel.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 24 mrt 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie