Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Leeg hoofd

02 December 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Belangrijk in deze tijden van (werk)drukte, sociale verplichtingen en aanhoudende stromen van informatie is innerlijke rust. Geen wonder dat een cursus mindfullness of meditatie zo gretig aftrek vindt. Het hoofd moet leeg, zoals dat heet, en laat daar nu een veel simpelere methode voor zijn; eentje die gratis is en eenvoudig toe te passen.

Deze methodiek heet: MD, oftewel: meteen doen. Zo komt er, gedurende een reguliere (werk)dag, van alles voorbij wat gedaan moet worden. Gebruikelijk is dat mensen daar een notitie van maken middels lijstjes (‘to do’). Nog gebruikelijker is dat mensen al die nog-te-doen-dingetjes gewoon opslaan in hun geheugen om vervolgens meerdere keren per dag te verzuchten: ‘o, ja ik moet ook nog…’ Problematisch aan deze gewoonte, is dat de lijstjes steeds langer worden, als ook dat het geheugen geleidelijk aan voller raakt. Probleem is ook dat de herhaling van klinkende alarmbelletjes (‘vergeet nou niet dat je een afspraak moet maken met de huisarts’) aan het gemoed blijven plakken, waardoor het gevoel van och-wat-heb-ik-het-toch-druk als maar sterker wordt, oftewel: het hoofd loopt vol en de spanning loopt op. Nu is het natuurlijk heel menselijk om al die kleinere of grotere verplichtingen op de lange baan te schuiven. Uitstel van executie ligt voor de hand omdat er altijd wel iets anders is wat voorrang verdient; en dan gaat het meestal om: 1) even koffie zetten 2) een beetje internetten 3) de mail checken 4) buiten roken of 5) een broodje eten. Hoe dan ook, zaken stapelen zich op; en voordat je het weet is de dag om en is de nacht nogal onrustig omdat al die ongedane zaken je in willekeurige volgorde door het hoofd spoken. De vraag die ik hier dan ook stel is: hoe krijg je dan je hoofd wel leeg; en dan nog het liefst voordat je besluit om naar bed te gaan? Heel simpel: door elk klein wissewasje dat zich aandient meteen af te werken. Dus: batterijtje leeg-meteen vervangen, mailtje ontvangen-meteen antwoorden, jasje vies-meteen naar de stomerij, onbeantwoorde oproep-meteen terugbellen, koffie gedruppeld-meteen schoonmaken. Zo hoeft niets te worden onthouden; en zal het hoofd leeg zijn aan het einde van de dag. Niets blijft liggen wat nog gedaan hoeft te worden omdat alles al is afgehandeld. Critici zullen beweren dat bij lange na niet alles meteen gedaan kan worden. Maar de praktijk laat anders zien. Wie er een punt van maakt om systematisch niets vaker dan één keer op te pakken, zal einde-dag ook niets overhouden. Overigens is het raadzaam om ruzies ook meteen bij te leggen. Dat scheelt ook de nodige hoofdbrekens.

Alle thuisopdrachten voer ik ook meteen uit. Mijn vrouw hoeft maar met haar ogen te knipperen en de klus is geklaard. Vrienden zien mij dan ook als een slaafse jongen. Misschien wel terecht. Maar ook bij mijn vrouw wil ik geen rekening open hebben staan.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie