Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Leuk als norm

28 January 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

Hoe weet u of de opleiding van uw keuze wel de juiste is? Wat bepaalt of uw vast moet houden aan uw huidige baan of toch moet overstappen naar iets anders? En wie zijn de mensen die u als vrienden beschouwt?

Nou, vandaag de dag geldt de norm van het individuele genot, namelijk dat scholing, werk of sociale omgang vooral leuk moet zijn. Alles wat mensen tegenkomen als problematisch, moeizaam of ingewikkeld, wordt als ongewenst gezien. Het moet allemaal wel leuk blijven, anders is het simpelweg de moeite niet waard. Ook levenspartners rekenen elkaar af op die norm: valt er niets meer te genieten in de relatie, dan is het tijd om het verbond op te heffen.
Nu begrijpt u ook waarom steeds meer mensen willen scheiden: er is zoveel niet leuk in het huwelijksleven dat een reden voor vertrek in een handomdraai kan worden gevonden. Zo is het bepaald niet leuk om ruzie te maken, bijvoorbeeld over de opvoeding van de kinderen. Elkaar aanvoelen en aanvullen is gewoon veel leuker. Ook is het geen pretje om, bij voortduring, waakzaam te moeten blijven of de ander wel uw grenzen van gevoeligheid respecteert. Een keertje wat bijsturen, dat is nog tot daar aan toe, maar constant op uw strepen moeten staan, is gewoon niet leuk meer.
Leuk is het anders ook niet als uw partner wel in alles rekening met u houdt: dat soort meegaandheid verveelt al gauw terwijl u juist plezier zoekt in een pittige uitdaging. De leukheid is helemaal ver te zoeken als u steeds het initiatief moet nemen om samen iets leuks te doen, alsof de ander het gewoon niet leuk vindt om iets leuks te bedenken. En bedenkt de ander wel iets leuks, dan is dat uitgerekend iets wat hij alleen maar leuk vindt, zonder rekening te houden met wat u echt leuk vindt. Leuker wordt het ook niet wanneer u merkt dat de ander nooit eens meedenkt met de plannen, ideeën en opvattingen die u heeft, maar altijd weer van die bijtende, kritische kanttekeningen plaatst.
Aan de andere kant is het ook weer niet zo leuk als de ander alleen maar ondersteunend luistert naar uw geestelijke spinsels omdat er dan helemaal niets nieuws aan het gesprek wordt toegevoegd. Helemaal niet leuk is het wanneer uw partner steeds opnieuw weer ontevredenheid uit en voortdurend op zoek is naar veranderingen, aanpassingen en bijstellingen: van de behangkleur tot en met uw eigen houding en gedrag. Maar, als er een periode volgt die gekenmerkt wordt door geijkte patronen, huiselijke sleur en nog meer van hetzelfde, dan daalt uw basisstemming helemaal onder het niveau van een depressieve kanarie.
Leuker wordt het dan pas weer als u met die leuke nieuwe collega van u in de bezemkast tot ontlading komt. Maar, of het in de lange nasleep van uw affaire nog een beetje leuk wordt, is een vraag die ik persoonlijk wel heel erg leuk vind.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 28 jan 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie