Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Liefdestwijfels

21 August 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Twijfelen is een gezonde activiteit: het brein wordt geactiveerd; en wat goed en slecht is wordt tegen elkaar afgewogen. Ook in de liefde wordt er nogal wat afgetwijfeld, zeker wanneer er weer eens een hartverscheurend conflict is geweest. De vraag is alleen wanneer liefdestwijfels alarmerend zijn; zo alarmerend dat een scheiding zich lijkt aan te dienen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zullen stelletjes niet zo maar de handdoek in ring gooien; ook niet na de zoveelste ruzie. De ander definitief de rug toe keren, is zo kwetsend dat alles in het werk gesteld wordt om de relationele harmonie nieuw leven in te blazen. En als ik levenspartners op de man af vraag of zij het voor gezien houden, dan is het antwoord steevast: ‘nou nee, niet direct, maar zoals het nu gaat is voor mij niet meer op te brengen’. Het is een antwoord die mij als psycholoog weinig houvast geeft, ook omdat man noch vrouw degene wil zijn die als spelbreker te boek staat. De meest verontrustende signalen pik ik eerder op uit taalgebruik, waarvan de partners geen bewustzijn hebben dat het hun ware intenties verraadt: 1) ‘ik vraag me de laatste tijd wel steeds vaker af wat houden van nu eigenlijk is’. Welnu, aangezien ‘houden van’ een pure gevoelskwestie is, zal een rationele analyse van de liefde geen onthullende inzichten geven. De gestelde vraag is daarom een uiting van frustratie en onmacht, oftewel: ‘het lukt mij niet meer om van je te houden’. 2) ‘wat me meer dan eens bezig houdt is of wij eigenlijk wel bij elkaar passen’. Ook weer een uitspraak die te denken geeft. Passende stellen bestaan niet. Sterker nog, juist omdat man en vrouw niet bij elkaar passen, is (aanvankelijk) de aantrekkingskracht zo sterk. Wat hij niet heeft, heeft zij en omgekeerd. En samen is doorgaans meer dan de som der delen. Daarom is de passen-wij-bij-elkaar-vraag er één die het begin inluidt van emotionele verwijdering, juist omdat één van de twee weigert om zich nog langer aan te passen. 3) ‘mijn gevoel is weg’. Deze uitspraak suggereert dat het gevoel ergens moet zijn, maar zoek geraakt is. In bijna alle gevallen is het gevoel niet zoek, maar ergens waar hij niet hoort te zijn, namelijk bij een geheime, nieuwe liefde. Alleen als man of vrouw zich verbindt met een ander, zal het oorspronkelijk gevoel voor de levenspartner uitdoven. Het is de meest voorkomende manier om ‘weg te komen’ uit een relatie.

Twijfelen is menselijk. Ook in de liefde. Maar alleen de mensen die weigeren om hun gezonde twijfels met de ander te delen, bereiden zich heimelijk voor op een vertrek.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie