Mensen die op mijn spreekuur komen, klagen nogal eens over het feit dat zij zich uitgebuit voelen door anderen. Met een vlucht naar voren doen zij uitspraken als ‘ik zal grenzen moeten leren trekken’ en ik heb geen zin meer om voor andermans karretje gespannen te worden.’ Van deze assertieve voornemens komen in de praktijk meestal niets terecht.
En dat heeft een belangrijke reden: nodig zijn is nog altijd beter dan overbodig zijn. In de praktijk is het namelijk heel gemakkelijk om allerhande verzoeken af te wijzen. In een assertieve bui kunt u gerust tegen uw baas zeggen dat u er geen belang bij heeft om over te werken. Ook kunt u tegen de kinderen zeggen dat zij hun eigen vervoer moeten regelen of dat zij maar hun eigen spaargeld moeten aanspreken als zij een nieuwe computer willen aanschaffen. En onder de douche kunt u oefenen met ‘nee-boodschappen’ zoals ‘ik ben aan jou geen verantwoording schuldig’ of ‘vraag maar iemand anders, ik ben geen liefdadigheidsinstelling’ en ‘het komt jou misschien wel goed uit, maar deze jongen heeft daar geen boodschap aan’. Ik bedoel, de teksten die gebruikt moeten worden om profiteurs het bos in te sturen zijn simpel te leren en uit te spreken. Maar de weerstand die u voelt om deze afwijzingen wereldkundig te maken, raakt aan iets wezenlijks, namelijk dat u zichzelf ook niet uit de markt wilt prijzen. Want al die figuren die u zo assertief afwijst, zullen uiteindelijk wel gek zijn om dan ooit weer een beroep op u te doen. De telefoon blijft oorverdovend stil, de voordeurbel lijkt gewoon stuk en uw agenda heeft na verloop van tijd alleen maar blanco pagina’s. En als u het mij vraagt, dan is deze weerstand om anderen af te wijzen gewoon terecht. Diep van binnen weet u gewoon dat het heerlijk is om gevraagd te worden; dat het fantastisch is wanneer iemand van uw diensten gebruik wil maken, en dat al die verzoeken om extra assistentie betekenen dat u er nog steeds toe doet. Natuurlijk. Gedachten als ‘ik wil dat mensen van mij houden om wie ik ben en niet om wat ik doe’ of ‘ik pas er voor om als een soort geldautomaat door het leven te gaan’ hebben een spiritueel karakter; en verraden iets van een hoger streven. Maar de harde werkelijkheid toont keer op keer weer aan dat de mens al gauw bij het grof vuil wordt gezet als hij geen praktische marktwaarde heeft.
Pijnlijk is het derhalve wanneer de mens, vooral bij het ouder worden, merkt dat hij door anderen als overbodig wordt gezien. Mocht u vooralsnog en met enige regelmaat gebruikt worden, koester dan liever de gedachte: ‘mooi dat ik tenminste nog bruikbaar ben’.
Going to your blog I just started reading the article she liked me so I read it a few times. Thank you very, very interesting blog.
custom writing help
04/03/2014 00:52
(11 jaren geleden)
I see you as a family psychologist) In fact - you probably a good specialist in the business, I'm sure!
proposal cover letter
03/03/2014 18:11
(11 jaren geleden)
Communicatieve vaardigheden kunnen in een van vier categorieën assertief, passief, agressief of passief-agressieve vallen. Elke stijl van communiceren heeft zijn voordelen en nadelen, en er zijn momenten waarop een methode van communiceren zou worden bevoordeeld ten opzichte van andere.
sop mba
26/02/2014 06:35
(11 jaren geleden)
Op de nieuwjaarsreceptie in het Koninklijk Paleis in Brussel droeg ze eergisteren dezelfde jurk die ze ook aanhad in november voor een tripje naar Nederland.
Trouwjurken
21/01/2014 05:00
(11 jaren geleden)
Nice what did you use to do that ? it is awesome , it is can move ? good job dude I read blogs on a similar topic, but i never visited your blog. I added it to favorites and I\'ll be your constant reader.
AVONDJURKEN
18/01/2014 18:05
(11 jaren geleden)
Ja maar, wat nu te doen als je alleen maar wordt misbruikt door familie en ex-vrienden?
Als er iets fundamenteel niet klopt, dan beantwoord ik dat altijd met het falsificatieprincipe van Karl Popper. De modus tollens dus.
Maar inderdaad: de telefoon is inmiddels oorverdovend stil. Geen marktwaarde. Toch ga ik om die reden geen leugens verkopen.
[MRDF]
Remmert Droogleever Fortuyn
19/08/2013 20:51
(11 jaren geleden)
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties