Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Niet mee omgaan

23 March 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

In mijn spreekkamer wordt vaak de omgaan-vraag gesteld. Iedereen zal die vraag herkennen, vooral omdat het psychologisch in zwang is. Varianten die, in essentie, altijd op hetzelfde neerkomen, luiden: ‘hoe moet ik omgaan met zijn boosheid’, ‘hoe moet ik omgaan met haar stemmingswisselingen’ of ‘hoe moet ik omgaan met mijn autoritaire baas’.

Het antwoord op de omgaan-vraag, is doorgaans simpel, namelijk: ‘niet’. Om het niet-antwoord te begrijpen, zal ik één en ander moeten uitleggen. Allereerst: wie zichzelf de omgaan-vraag stelt, trekt ten onrechte alle verantwoordelijk van de situatie naar zich toe. Het probleem dat wordt gesteld (boze man, stemmingswisselende vrouw, autoritaire baas) is namelijk helemaal niet uw probleem. Het gaat hier juist om problematisch gedrag van de ander. Natuurlijk, een boze man, een stemmingswisselende vrouw en een autoritaire baas kunnen wel als vervelend ervaren worden. Maar dat betekent geenszins dat het uw plicht is om daar een oplossing voor te bedenken. Veel slimmer en handiger is het nu juist om er geen oplossing voor te bedenken. Het niet-antwoord luidt dan: ‘als je zo boos bent, dan wil ik niet met je omgaan’, of ‘als je zo uit het niets van stemming verandert, dan ben ik weg ‘ en ‘u mag als baas misschien uw autoriteit willen uitdragen, maar dan slaat mijn verstand op tilt’. Belangrijk is dat u beseft dat het helemaal niet de bedoeling is dat u een oplossing bedenkt voor het probleem dat een ander veroorzaakt. Doet u dat wel, dan onderwerpt u zich automatisch aan de (emotionele) macht van de ander. En dat is nu precies tegengesteld aan wat u wilt bereiken. Laat u duidelijk blijken dat u niet wilt omgaan met problematische types, dan zullen zij zelf iets moeten verzinnen om het contact te herstellen. Doen zij dat niet, dan blijft u gewoon uit de buurt. Problematische types verdienen uw aandacht niet en al helemaal niet om tegemoet gekomen te worden. Is vluchten (niet-omgaan) een psychologisch verantwoorde reactie? Het antwoord is: ‘ja’. Het signaal dat u afgeeft is helder en duidelijk,: ‘ik wil alleen met jou omgaan als je normaal doet’. En geloof mij: ook problematische types weten dondersgoed wat normaal betekent.

Een beproefde opvoedmethode is om een vervelend kind naar zijn kamer te sturen met de mededeling: ‘je mag pas weer beneden komen als je je normaal gedraagt’. Wat blijkt nu: ook (vervelende) volwassenen hebben deze terechtwijzing nodig om tot inkeer te komen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • the offered privacy settings to ensure that they just show to good friends, and consequently restriction direct exposure.

    musically sign in
    18/01/2018 12:06
    (7 jaren geleden)

  • the offered privacy settings to ensure that they just show to good friends, and consequently restriction direct exposure.

    snapchatlogin
    18/01/2018 12:05
    (7 jaren geleden)

  • the offered privacy settings to ensure that they just show to good friends, and consequently restriction direct exposure.

    snapchatlogin
    18/01/2018 12:04
    (7 jaren geleden)

  • This site is just awesome. This site has some excellent patterns.Thanks for sharing such a useful info with us.

    indoorplants24
    05/08/2017 08:33
    (7 jaren geleden)

  • I truly love your blog.. Excellent colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal website and would love to learn where you got this from or what the theme is called. Kudos!

    key biscayne plumbing
    04/08/2017 20:12
    (7 jaren geleden)

  • I love to read a good blog, what a good blog, thank you guys for the info!

    192.168.1.1
    26/08/2016 13:26
    (8 jaren geleden)

  • was looking for this information, I will add this site to your favorites!

    192.168.1.1
    26/08/2016 13:25
    (8 jaren geleden)

  • I am glad to see that people are actually writing about this issue in such a smart way, showing us all different sides to it. Thanks for sharing, please keep it up. Use Plagiarism Checker Tool For Free! https://seotoolscheck.com/plagiarism-checker

    Haniah Jamil
    13/08/2016 13:51
    (8 jaren geleden)

  • Great work very nice article for sharing Thank you.
    Help with Assignments well-known academic company offering Best Dissertation writing services to the students.

    Melyjess
    04/08/2016 08:55
    (8 jaren geleden)

  • Dit advies lijkt op het 1e gezicht wellicht wat te simpel, want hoe kun je nu niet omgaan met je baas? Op je werk heb je nu eenmaal te maken met mensen waar je niet omheen kunt, en om je baas al helemaal niet. Bij nader inzien is dit advies juist echter heel goed. 'Met iemand omgaan' is niet helemaal zwart wit. Als je iemands gedrag niet ok vindt kun je wel met diegene communiceren, maar houd je het zo zakelijk mogelijk. De ander heeft dit inderdaad snel genoeg in de gaten.

    Voorbeeld waarin dit voor mij gewerkt heeft: Ik heb een teamleider waar ik het goed mee kan vinden en de omgang is informeel. Soms heeft ze echter zomaar een dag waarop alles urgent is en me bijvoorbeeld na 10 minuten al gaat vragen of ik een mail al gelezen heb over - in mijn ogen - iets wat nog wel even kan wachten, of ze vraagt me op vrijdagmiddag om 5 uur indringend snel een oplossing te verzinnen voor iets wat jarenlang geen probleem was. Zoiets klinkt misschien onbenullig, maar dergelijke dingen vind ik vervelend want ik ben een redelijk proactieve medewerker en je hoeft mij meestal niet dingen 2x te vragen, dus het kan ook wel op een normale manier (als nou de ervaring leert dat ik achter mijn broek aangezeten moet worden dan is het wat anders, dus ik zie zoiets een beetje als een gebrek aan vertrouwen).

    Anyway, voorheen probeer ik zoiets op te lossen door bijvoorbeeld gewoon beleefd te zeggen dat ik vond dat ze onnodig autoritair was (van aard ben ik redelijk confronterend), wat niet altijd even goed ontvangen werd en de verhoudingen dagenlang op scherp kon zetten. Na ons laatste kleine conflict een paar maanden geleden had ik me voorgenomen alles in het werk te stellen om een nieuwe escalatie te voorkomen, ik wist alleen nog niet hoe er mee om zou gaan als er iets zou gebeuren waar ik me echt aan stoorde.

    Eind vorige week gebeurden er 2 van dergelijke dingen en ik wist werkelijk niet hoe te handelen. Sterker nog, ik was zo kwaad dat ik in het weekend driftig heb zitten Googlen op 'autoritaire leidinggevende' etc. Eén van de tips die ik vond* was dus bovenstaande: 'niet mee omgaan'. Het 1e wat ik maandagmorgen gedaan heb is hetgeen mij (op dus in mijn ogen autoritaire toon) gevraagd was uit te zoeken zo uitgebreid mogelijk aan te leveren in een mail van anderhalf kantje met bronvermelding, bijlagen etc, om zo professioneel mogelijk te zijn. Tegelijkertijd heb ik afstand genomen: geen vrolijke weekendverhalen uitgewisseld, niet uit mezelf contact gelegd, maar gewoon geconcentreerd gewerkt.

    Het effect was interessant (om niet te zeggen verbluffend) en het verbaast me oprecht dat ik niet uit mezelf hier opgekomen ben (maar dat is met meer dingen zo): Binnen enkele uren wilde mijn teamleider achtereenvolgens mijn plakband, toen mijn schaar, daarna mijn groene viltstift, en daarna mijn blauwe viltstift lenen, EN ze chatte me 2 keer via de bedrijfs chat over iets onbenulligs. Met andere woorden: Het had er alle schijn van dat ze graag het contact wilde herstellen. Omdat ze moeite deed werd ik ook weer amicaler, en is de lucht weer geklaard. En dat allemaal (grotendeels) door de tip van deze website.

    -----
    * De andere tip was (waar ik die vond weet ik niet meer): 'Laat iemand zich belangrijk voelen', deze was ook goud. Als iemand mij om mijn professionele mening vraagt geef ik dus mijn mening, maar zeg ik erbij dat het belangrijk is dat mijn teamleider het eindoordeel geeft, want haar mening is nu eenmaal het belangrijkst en zij beslist.

    Hendrik
    15/06/2016 21:44
    (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie