Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Niet mee omgaan

23 March 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

In mijn spreekkamer wordt vaak de omgaan-vraag gesteld. Iedereen zal die vraag herkennen, vooral omdat het psychologisch in zwang is. Varianten die, in essentie, altijd op hetzelfde neerkomen, luiden: ‘hoe moet ik omgaan met zijn boosheid’, ‘hoe moet ik omgaan met haar stemmingswisselingen’ of ‘hoe moet ik omgaan met mijn autoritaire baas’.

Het antwoord op de omgaan-vraag, is doorgaans simpel, namelijk: ‘niet’. Om het niet-antwoord te begrijpen, zal ik één en ander moeten uitleggen. Allereerst: wie zichzelf de omgaan-vraag stelt, trekt ten onrechte alle verantwoordelijk van de situatie naar zich toe. Het probleem dat wordt gesteld (boze man, stemmingswisselende vrouw, autoritaire baas) is namelijk helemaal niet uw probleem. Het gaat hier juist om problematisch gedrag van de ander. Natuurlijk, een boze man, een stemmingswisselende vrouw en een autoritaire baas kunnen wel als vervelend ervaren worden. Maar dat betekent geenszins dat het uw plicht is om daar een oplossing voor te bedenken. Veel slimmer en handiger is het nu juist om er geen oplossing voor te bedenken. Het niet-antwoord luidt dan: ‘als je zo boos bent, dan wil ik niet met je omgaan’, of ‘als je zo uit het niets van stemming verandert, dan ben ik weg ‘ en ‘u mag als baas misschien uw autoriteit willen uitdragen, maar dan slaat mijn verstand op tilt’. Belangrijk is dat u beseft dat het helemaal niet de bedoeling is dat u een oplossing bedenkt voor het probleem dat een ander veroorzaakt. Doet u dat wel, dan onderwerpt u zich automatisch aan de (emotionele) macht van de ander. En dat is nu precies tegengesteld aan wat u wilt bereiken. Laat u duidelijk blijken dat u niet wilt omgaan met problematische types, dan zullen zij zelf iets moeten verzinnen om het contact te herstellen. Doen zij dat niet, dan blijft u gewoon uit de buurt. Problematische types verdienen uw aandacht niet en al helemaal niet om tegemoet gekomen te worden. Is vluchten (niet-omgaan) een psychologisch verantwoorde reactie? Het antwoord is: ‘ja’. Het signaal dat u afgeeft is helder en duidelijk,: ‘ik wil alleen met jou omgaan als je normaal doet’. En geloof mij: ook problematische types weten dondersgoed wat normaal betekent.

Een beproefde opvoedmethode is om een vervelend kind naar zijn kamer te sturen met de mededeling: ‘je mag pas weer beneden komen als je je normaal gedraagt’. Wat blijkt nu: ook (vervelende) volwassenen hebben deze terechtwijzing nodig om tot inkeer te komen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Thank you for sharing

    directional coupler
    26/08/2015 05:55
    (9 jaren geleden)

  • I would like to say thank you for the effort you are writng the great artcile.I appreciate you writer. I will sahre this posts thanks. Best gym mats & flooring from http://www.rubbergymmats.co.uk/

    Adam Charlie
    21/05/2015 12:21
    (10 jaren geleden)

  • Great story I really like to read these type of historical Posts. I appreciate your effort, thanks.

    Rubber flooring for commercial use
    28/04/2015 11:58
    (10 jaren geleden)

  • I am apprecaite the post shared here.Thanks for your many years of a great service well done! I’ve always felt good about listing my concerts with you and linking from my website.

    World's best industrial mats in Uk only
    10/04/2015 10:10
    (10 jaren geleden)

  • Mooie column weer, zoals al deze collumns die ik telkens weer met plezier lees;)

    Jeanine Lanen
    25/03/2015 09:53
    (10 jaren geleden)

  • heerlijk toch, weer even zo'n mooi helder inzicht. Even een paar columns lezen van jou en ik kan er weer tegen!

    carla
    24/03/2015 20:26
    (10 jaren geleden)

  • http://www.wetboek-online.nl/wet/BW6/162.html

    Chris Dekkers
    23/03/2015 20:35
    (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie