Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Nieuwsstress

01 February 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is geen erkende aandoening. En mensen zoeken er ook geen behandeling voor. Desondanks lijden er dagelijks miljoenen mensen aan, zonder dat zij zich er echt van bewust zijn. Ik heb het over nieuwsstress, een kwaal dat direct het gevolg is van verslaving aan de dagelijkse berichtgeving.

Men zal bij inname een adrenalinestoot voelen en bij al te lange nieuwsstilte onmiddellijk last hebben van afkickverschijnselen. Typerend voor alle nieuwsjunkies is dat zij in de ochtend gelijk beginnen met het aanklikken van nieuwssites en teletekstpagina’s; dat in rap tempo en in een vaste volgorde. Dit ritueel wordt door de dag heen tientallen keren herhaald, ook als het werk de volle aandacht vraagt. Belangrijke nieuwtjes worden met enige regelmaat gedeeld met collega’s of virtuele vrienden; en een gevoel van superioriteit wordt ervaren als de ander niet helemaal op de hoogte is van de jongste ontwikkelingen. Probleem is dat zowel kleine als ook grote berichten de nodige angst (= stress) veroorzaken. Zo kunnen koppen als ‘code oranje’, ‘tsunami vluchtelingen’ en ‘pedofiel ontsnapt’ ogenblikkelijk een sterk gevoel van onveiligheid teweegbrengen; en dat terwijl het buiten mooi weer is en nergens een vluchteling of pedofiel in de buurt te bekennen is. Op langere termijn zorgt de aanhoudende stroom van berichtgeving voor emotionele uitputting; en zakt de stemming naar een depressief niveau. Deze sombere gemoedstoestand wordt nog eens gevoed door het feit dat vrijwel elke berichtgeving negatief van karakter is, waarbij vooral het gevoel van machteloosheid flink wordt aangewakkerd. Immers, het individu kan helemaal niets uitrichten wanneer hij hoort dat een vliegtuig met 287 inzittenden is neergestort of dat de economie weer eens in een neerwaartse spiraal beweegt. Zo is, overigens, ook te verklaren waarom veel burgers vaak rapporteren dat hun eigen leven redelijk op orde is terwijl zij de samenleving beoordelen als een ongeregeld zooitje; en alles wat politici en bestuurders aan mooie beloften prevelen met de grootste argwaan en cynisme beschouwen.

Wie de kracht en zelfbeheersing kan tonen om zich voor langere tijd af te sluiten voor het nieuws, zal een weldadige golf van innerlijke rust ervaren; met een toenemende, natuurlijke afkeer tegen alles wat nieuws heet. Want goed beschouwd is ‘het nieuws’ niets meer dan alleen maar de waan van de dag.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • hi

    markberg1995
    07/10/2017 13:01
    (7 jaren geleden)

  • NICE POST.........<a href="https://uktvnowapks.com/uktvnow-for-kodi/">Uktvnow Kodi</a>

    tea tv apk
    07/10/2017 12:17
    (7 jaren geleden)

  • This is one of the best articles on this site but best app is Uktvnow apk
    <a href="https://uktvnowapks.com/">Uktvnow for windows</a>

    tea tv apk
    05/10/2017 06:37
    (7 jaren geleden)

  • Really, i appreciate the effort you made to share the post. The topic here i found was really effective to the topic which i was researching for a long time.

    assignment writing service
    29/10/2016 14:19
    (8 jaren geleden)

  • Neo2 is one of the latest binary options trading software out in the market. It is completely different from any other trading software you have came across so far by now

    binary options trading
    25/10/2016 11:21
    (8 jaren geleden)

  • All the tragedy for Pakistan is constantly on the worsen like relief offers and benefit fall far besides what is. More benefit is frantically needed for the potential for enormous fatalities should begin to loom.

    National drink of Pakistan
    17/08/2016 12:31
    (8 jaren geleden)

  • good post

    www.hopebags.net
    16/02/2016 03:43
    (9 jaren geleden)

  • Groningen - 2 februari 2016
    van één van onze verslaggevers

    Het was een drukte van belang afgelopen week, op de ledenadministratie van De Telegraaf. Telefoons stonden roodgloeiend, de mailbox liep herhaaldelijk vast en werknemers werden gestoord door bezorgers van Post.NL, die grote postzakken afleverden. Buiten moest men zich door een joelende menigte protestanten wurmen. Spreekkoren en spandoeken bepaalden het straatbeeld.
    "Ik weet niet wat me overkomt," verzuchtte de woordvoerder van de afdeling Klant&Contact, terwijl hij verwilderd om zich heen keek. "Iedereen zegt zijn abonnement op De Telegraaf op."

    Op de vraag of hij enig idee had waarom leden massaal tot deze beslissing waren gekomen, moest hij het antwoord schuldig blijven. De verslaggever ter plaatse kon alleen nog een zacht: "Pffff... ik moet eerst mijn psycholoog maar even raadplegen..." optekenen.

    Pas na het weekend keerde de rust terug.
    Het gerucht gaat dat de hoofdredactie voor spoedoverleg bij elkaar is gekomen. Of het tot enige inzichten gaat komen, wagen wij te betwijfelen.

    De huispsycholoog was niet beschikbaar voor commentaar.

    Mariska
    02/02/2016 09:57
    (9 jaren geleden)

  • Leuk dat u hier toch gewoon doorschrijft! En ja, De Correspondent is ook mooi!

    Martine
    01/02/2016 11:46
    (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie