Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Om de beurt

08 June 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Hij wil vrijen. Zij niet. Zij wil elke zaterdag het hele huis een goede beurt geven. Hij niet. Hij wil met haar naar de film. Zij blijft liever thuis. Echtparen voeren dagelijks een strijd om de macht. En niet zelden leidt deze strijd tot emotionele verwijdering als aanloop naar een scheiding.

Jammer, want er is een hele simpele remedie: ieder zijn zin, om de beurt. Nu is het idee populair dat in een –zogeheten- gelijkwaardige relatie stellen er samen uit moeten kunnen komen. Maar de praktijk wijst uit dat dit niet werkt. Logisch ook, want je kunt niet half naar de film, net zo goed als het huis voor de helft opruimen weinig bevredigend is. Keuzes voor het één of het ander zijn impliciet zwart-wit. En geen van beide partners heeft zin om alleen maar naar de pijpen te dansen van de ander. Nu wordt ook vaak beweerd dat ruziënde stellen gewoon slecht communiceren. Maar dat is onzin, vooral ook omdat zij het uitstekend konden vinden met elkaar toen de relatie werd aangegaan. Ruzie is altijd een strijd om de macht. Aan vechtende stellen doe ik daarom dikwijls het volgende voorstel: ‘om de dag (of om de 2 of 3 dagen) is er een machtswisseling; op haar dag mag zij alles bepalen, op zijn dag is hij de baas’. Belangrijk bij deze afspraak is dat de baas-van-de-dag niet mag worden gesaboteerd als ook niet door lichaamstaal (draaiende ogen) van de ander mag worden ondermijnd. Kans is natuurlijk dat de baas-van-de-dag zijn/haar machtspositie misbruikt door de ander opdrachten te geven uit wraak. Zou kunnen. Maar de praktijk wijst uit dat dit zelden voorkomt. Beter nog: door de toegekende macht, zal de baas-van-de-dag juist meer rekening houden met wat de ander belangrijk vindt. Wie zich strikt aan de afspraak houdt, zal in korte tijd merken dat het wederzijds vertrouwen spectaculair groeit. Toegeven, het is een ingreep die nogal geforceerd van karakter is. Maar bekvechtende stellen hebben nu eenmaal een geforceerde ingreep nodig om elkaar weer lachend in de ogen te kijken. En het is vooral die lach wat maakt dat man en vrouw elkaar als echte partners kunnen ervaren.

Macht is nooit een probleem voor een ieder die de macht al heeft. Net als met geld: wie genoeg heeft, zit er niet om verlegen. En als het toch geen probleem is, gun de ander dan ook eens een dagje zeggenschap.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan. De relatie verbreken zou mijn advies zijn. De behoeften zijn blijkbaar te verschillend.

    Albert Meijer
    09/06/2015 12:26
    (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie