Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Onbewust vrijgezel

07 November 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Is het voor u een raadsel waarom anderen wel het liefdesgeluk hebben gevonden en u niet? Dan wordt het tijd om een kritische blik in de spiegel te werpen. Want, vrienden mogen u dan proberen gerust te stellen met opmerkingen als ‘jouw tijd komt nog wel’ of ‘op elk potje past een dekseltje’, maar diep van binnen

knaagt het gevoel dat u misschien iets doet wat u niet zou moeten doen; of dat u iets niet doet wat u wel zou moeten doen. En dat klopt. Het is uw onbewuste die ervoor zorgt dat u vrijgezel blijft. Jazeker. Er een aantal beproefde recepten om het liefdesgeluk te saboteren. (1) U bent een regelneef en heimelijk weet u dat u zelf alles het beste kunt bestieren; u heeft een hekel aan mensen die zich bemoeien met uw bestaan; heerlijk om thuis te komen waar niemand aan uw spullen is geweest; het idee alleen al dat een ander zich aan u opdringt, staat u gewoonweg tegen. (2) U bent in wezen bijzonder op uw vrijheid gesteld en heeft mettertijd een claimallergie ontwikkeld; zodra iemand ook maar suggereert dat u iets zou moeten (‘mijn ouders zijn 25 jaar getrouwd; het lijkt me logisch dat we samen gaan’), dan laat u niets meer van u horen; was de relatie ooit aan, dan is hij na een claim zeker uit. (3) U bent zelf degene die claimt: als een havik stort u zich op een gewillig prooi en eist zoveel gezamenlijkheid dat de ander wel op de vlucht moet slaan, al was het alleen maar om nog adem te kunnen halen; heimelijk denkt u zoveel liefde te verdienen dat een ander daar nooit aan kan voldoen. (4) Zelf bent u niet moeders mooiste exemplaar; eigenlijk bent u, strikt genomen, middelmatig in alles wat u op het levenstoneel presteert; tegelijkertijd eist u wel het allerhoogste van een kandidaat-partner; daarom valt iedereen af en zeker de persoon die, qua middelmaat, juist in aanmerking genomen zou moeten worden; u verdient het minimumloon, maar u wilt alleen in een Rolls Royce rijden. (5) Eigenlijk vertrouwt u niemand; en al helemaal niet iemand die genegenheid toont; de ervaring leert dat er altijd een verborgen agenda is, dat de ander uit is op persoonlijk gewin (geld, macht, kinderwens); het is aan de ander om te overtuigen dat zijn liefde puur is, maar niemand die daar ook maar enige moeite voor doet; heimelijk weet u dat u zich door niemand voor het karretje laat spannen.

Geluk in de liefde is niet iedereen gegeven. De meeste mensen hanteren ‘trial and error’, oftewel: net zo vaak mislukken tot het goed gaat. Maar dan moet u uw leven ook echt willen delen met een ander.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie