Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Onmogelijke liefdes

12 September 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Liefde is er niet alleen om gevoeld te worden, maar ook om gedeeld te worden- en boven alles om bedreven te worden. Liefde vraagt om aanraking, om een blik van verstandhouding en om een allesoverheersend gevoel van wederkerigheid. Liefde is niet om verkwanseld te worden, of om achteloos aan voorbij te gaan.

Nee, de liefde verdient het om echt tot bloei te komen zodat twee mensen elkaars leven zin kunnen geven. Daarom lijken onmogelijke liefdes volstrekt zinloos, als een geestelijke bezigheid die toch nergens toe leidt. Desondanks zijn het de onmogelijke liefdes die het meest worden gekoesterd -en niet zonder reden. Nu zijn er natuurlijk verschillende soorten onmogelijke liefdes. Hij is heel jong, zij is veel ouder, oud genoeg om zijn moeder te zijn. Zij is getrouwd met kinderen ergens in Nieuw-Zeeland, hij heeft haar alleen maar één keer ontmoet tijdens een sportevenement in New York, vluchtig maar zo intens. Zij waren beiden nog te jong, op school altijd om elkaar heen draaiend, zijn elkaar uit het oog verloren, maar volgen elkaar heimelijk en op afstand zonder het van elkaar te weten. Zij is de beste vriendin van zijn vrouw en heeft een man die ook zijn vriend is. Alles blijft netjes en vriendschappelijk, maar ondertussen worden de betekenisvolle blikken soms ondragelijk. De verhalen en hun oorsprong zijn altijd net even anders, maar de essentie van deze onmogelijke liefdes zijn altijd hetzelfde: het verlangen blijft ook al kan het nooit iets worden, ook al is het gewone dagelijkse leven nog zo bevredigend. Zo bekeken is de onmogelijke liefde nog mooier dan alles wat aan echte liefde bedreven wordt. Want, juist in het onvervuld verlangen zit de passie die tot leven wekt. En alles wat nog niet verwezenlijkt is, kan in de fantasie uitgroeien tot monumentale proporties. In de verbeelding van de hartstocht is geen afwijzing, geen conflict of misverstand die tot aardse teleurstellingen leidt. De enige afwijzing die er is, komt niet omdat de ander weigert lief te hebben, maar omdat de omstandigheden het niet toelaten. En dat is een troostrijke, hoopvolle gedachte. Het dagdromen over de ander laat ook toe dat er gelachen wordt, gevreeën wordt op de gekste momenten en op plekken die voor beiden van eeuwigheidswaarde zijn. De onbereikbare liefde is ook een toevluchtsoord, waar beiden in hun mijmeringen naar toe kunnen gaan als het echte leven een dreun uitdeelt. Dat zijn de momenten die beide geliefden aangrijpen om in liefkozende gedachten te ervaren hoe het is om er altijd voor elkaar te zijn.

De mens die zijn onmogelijke liefde koestert, is niet gek. Hij kent de levenskracht van het onvervuld verlangen. De kunst is er niet mee op te houden, zonder er aan toe te geven.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Dankjewel voor deze mooie woorden. Tranen in mijn ogen. Ik ervaar deze dualiteit ieder moment van mijn bestaan. De pijn, maar ook de troost van een wederzijdse onmogelijke liefde die energie hoop met zich meebrengt die ik nooit zal opgeven.


    29/06/2016 09:19
    (8 jaren geleden)

  • Zo mooi geschreven...en heel herkenbaar. Ik moet er om huilen..


    30/06/2015 00:34
    (9 jaren geleden)

  • Ik ben verliefd op een wereldberoemd persoon, ook onbereikbaar dus, denk altijd aan hem, nog een reden waarom hij onbereikbaar is, is omdat hij 10 jaar ouder is.💔


    10/07/2013 23:54
    (11 jaren geleden)

  • test

    martijn
    15/11/2011 20:06
    (13 jaren geleden)

  • Achter liefde kan je veel te veel plakken waardoor het ware woord "liefde" volledig uit zijn verband wordt getrokken.
    In het artikel zat duidelijk een rode draad zonder boodschap en ik neem veel gevolgen waar.
    Met "lief" creëer je een woord waar voorvoegsels en achtervoegsels bij kunnen om er een betere definitie aan te geven.

    Liefde is voor mij geen verlangen maar een sociale manier van omgang waarbij onmogelijke liefde slechts ontstaat indien er maatschappelijke en/of financiële belemmeringen zijn. Wellicht zijn deze 2 belemmeringen niet eens aan de orde, maar door er aandacht aan te schenken laat je zien dat je alert bent en je inlevingsvermogen optimaal werkt.

    Liefde is dus per definitie afhankelijk van het inlevingsvermogen naar de andere persoon. Onmogelijke liefdes ontstaan daar waar één der partijen hierin zich moeilijk kan plaatsen.

    Erwin
    27/09/2011 14:52
    (13 jaren geleden)

  • Jens
    20/09/2011 19:28
    (13 jaren geleden)

  • Heel bijzonder om dit te lezen.
    Vooral vanwege mijn eigen ervaring.
    Er gaat nog steeds geen dag voorbij dat ik er niet aan terug denk ...

    Veronique R.
    14/09/2011 14:56
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie