Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Ontkenning als oplossing

15 December 2007
Door: Jeffrey Wijnberg

‘Wat krom is moet weer recht’ en‘gaten moeten worden gedicht’, zijn populaire uitdrukkingen, die beiden in essentie betekenen dat elk probleem een oplossing verdient.

Vooral in onze hedendaagse samenleving wordt het als plicht gezien dat iedere burger zijn zaakjes op orde heeft. Mensen die domweg een probleem uit de weg gaan door het als probleem te ontkennen, zijn slapjanussen, weglopers en lamzakken. Maar, iedereen meet zich van tijd tot tijd een houding aan van ontkenning. We kijken collectief de andere kant op, halen onze schouders op en verzuchten: ‘ach, zo is er altijd wel wat, niet moeilijk doen, gewoon doorademen.’ En goed beschouwd is deze laat-maar-waaien-strategie helemaal zo gek nog niet. Sterker nog: een probleem ontkennen kan soms de allerbeste oplossing betekenen.
Neem Rene: door een bedrijfsongeval is hij vrijwel blind geworden en kan zijn oorspronkelijk beroep als buschauffeur niet meer uitoefenen. Hoewel zijn hele omgeving hem op slag als een moeilijk geval ziet, blijft hij ontkennen dat er sprake is van een probleem en verheugt zich, des te meer, op een geheel nieuwe toekomst. Hij stort zich op zijn hobby als gitarist en opent een lespraktijk voor kinderen die muziek willen leren spelen.
De uitkering, waar Rene recht op heeft, laat hij aan zich voorbijgaan, omdat hij zichzelf niet als arbeidsongeschikt ziet. Met vrienden en familie vermijdt hij stelselmatig het onderwerp van zijn handicap en weigert zich als buitenbeentje te laten behandelen: ‘als jullie een probleem met mij hebben, los dat dan zelf op, maar val mij er niet steeds mee lastig.’ Overigens, ook in allerlei relaties, zoals tussen collega’s, vrienden en familieleden, is het ontkennen van een probleem een fraaie manier om tussen de obstakels van dreigende ergernissen door te zeilen.
Zo verschijnt Karlo nooit op vergaderingen waardoor hij belangrijke informatie en beslissingen voor zijn werk mist. Hij ontkent het probleem net als zijn bazin Hanneke, die zegt: ‘misschien is het vele vergaderen eerder een probleem dan dat Karlo niet verschijnt.’ Hanneke ruimt altijd een extra half uurtje in aan het einde van de week om Karlo bij te praten, waardoor het gevoel van samenwerking alleen maar wordt versterkt.
Vooral in het huwelijk is probleem-ontkenning een uitstekende manier om blijvend met elkaar door een deur te kunnen. De ene partner is kritisch, slordig of drankzuchtig terwijl de ander onzakelijk, meegaand en overgevoelig is, maar samen weten zij elkaar toch te vinden omdat zij deze minpunten simpelweg negeren.
Psychologisch bekeken is het ontkennen van een probleem (‘denial’) tussen mensen dus ook een vorm van vergeving: je kijkt de andere kant op omdat je de ander, in al zijn onvolmaaktheid, wilt nemen zoals hij is.
Misschien kan het daarom een goed idee zijn om het file-leed, de moeizame integratie van sommige bevolkingsgroepen of het verschil tussen arm en rijk als probleem te ontkennen. Want, wie zich van de prins geen kwaad weet, wordt daarmee tegenover zijn medemens een stuk toleranter.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: za 15 dec 2007, 01:00


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • aplikasi edit foto gratis kekinian terbaru

    foto editor terbaru
    12/02/2018 03:20
    (7 jaren geleden)

  • Aplikasi edit video PC terbaik dari yang terbaik untuk PC & Laptop.

    aplikasi edit video terbaik pc
    11/02/2018 16:29
    (7 jaren geleden)

  • An interesting article. It presents the reader with valuable information and forces one to think. Looking forward to more from you. Your site is quite interesting.

    Quickbooks bookkeeper
    22/07/2016 12:04
    (8 jaren geleden)

  • Van de prins geen kwaad weten is iets anders dan je kop in het zand steken. Het hele artikel is komisch genoeg een grote ontkenning van de invloed die ontkenning heeft op het inzicht van ons zelf en daarmee het begrip voor anderen. Psychologie van de koude grond!

    crainerlee
    04/07/2015 16:34
    (9 jaren geleden)

  • From the past decade to the present time, education work a lot in eliminating superstitious thoughts around ourselves. Now people believe on natural happening as there is great change has been occurred.

    essayreviews.org
    09/04/2015 19:56
    (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie