Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Op kamers

02 September 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is weer zover: duizenden jongeren verlaten het ouderlijk nest om als student vorm te geven aan hun eigen leven. Anders dan vroeger geeft de overheid niet ruim de tijd om een diploma te halen. Maar vergeet niet: het studentenleven is een eenmalige kans om, in relatieve vrijheid, de wereld te ontdekken.

Profiteer daarom optimaal van deze levensfase; en laat je door niemand de wet voorschrijven. Dat profiteren heeft vooral betrekking op alles wat je naast je studie kunt doen zoals lid-zijn van een studentenvereniging, veel optrekken met je huisgenoten, eetclubjes organiseren om zodoende in de avonduren bij elkaar langs te komen en natuurlijk: veel date-afspraakjes maken om op die manier echt glans te geven aan je liefdesleven. Het is vooral in deze levensfase dat vriendschappen voor het leven worden gesmeed; en verdient daarom alleen al evenzeer de aandacht dan voor het studeren zelf. Over de studie zelf gesproken: met een beetje geluk heb je een keuze gemaakt die goed uitpakt; en blijken jouw studiegenoten ook de mensen te zijn waarmee je gedeelde interesses hebben. Maar meer dan eens blijkt de studiekeuze niet dat te zijn wat je ervan verwacht hebt. Welnu, geen man overboord. Mijn advies is simpel: net zolang ‘switchen’ tot je iets hebt gevonden waar je wel enthousiast over kan zijn. Belangrijk hierbij is dat je je helemaal niets aantrekt van omgevingsgeluiden (‘je moet wel door de zure appel heen bijten, anders maak je nooit een keer wat af’). Juist in deze levensfase is het volstrekt normaal om het niet-te-weten, om nog geen-richting-te-hebben en om net zo lang te willen zoeken tot je ‘het’ gevonden hebt. Ook kun je eventueel na een eerste studie, simpelweg, nog een tweede studie doen, al was het alleen maar om je studentenleven te kunnen verlengen. In dat geval kan het geen kwaad om ook van je ouders te profiteren, vooral als zij nog wat extra geld in kas hebben. Zorg voor goed contact met het ouderlijk front om op die manier eventuele extra financiering mogelijk te maken. Profiteer ook van programma’s voor studentenuitwisseling zodat je een half jaartje in Engeland, Amerika of Australië wat extra levenservaring kan opdoen. En geeft jouw faculteit ook de mogelijk tot studieonderbreking, bijvoorbeeld om een jaar lang te investeren in bestuurservaring of een trektocht door Argentinië, laat dan ook die kans niet liggen. Het spreekt vanzelf dat het wel loont om de studie zelf heel serieus te nemen. Ook het goed scoren op tentamens geeft veel studie-plezier. Maar een succesvol studentenleven is heel veel meer dan alleen in de boeken zitten.

Voor veel jongeren zal het best een hele klus zijn om, voor het eerst op kamers, verantwoordelijk te zijn voor alles wat het (studenten)leven met zich meebrengt. Want veel vrijheid geeft ook veel verplichtingen. Maar neem vooral ruim de tijd, wat de samenleving ook zegt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie