Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Oud en nieuw

18 January 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Aan de ene kant een vaste relatie die vastgelopen lijkt, aan de andere een nieuwe liefde die in alles zoveel beter voelt. Dat is de tweesprong waarop veel mensen staan; en tegelijkertijd een probleem die vaak wordt aangekaart op mijn spreekuur. De verwachting is dat dan, middels inzicht-gevende gesprekken, de knoop eindelijk kan worden doorgehakt.

De vraag is of deze verwachting wel realistisch is. Laat ik beginnen met het verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwelijke twijfelaars hebben doorgaans slechts een klein duwtje in de rug nodig; en meestal hoef ik alleen maar te zeggen: ‘volgens mij weet jij allang welke keuze voor jou het beste is’. In bijna alle gevallen heb ik gelijk. Het is niet zo dat vrouwen over één nacht ijs gaan. Voor hen is behoud van het oorspronkelijk gezinsleven boven alles verheven; en zeker als het gaat om de kinderen, dan zullen zij er alles voor over hebben om de vaste relatie overeind te houden. Maar vooral wanneer de vrouw zich chronisch ondergewaardeerd voelt en de nieuwe relatie meer erkenning biedt, dan zal zij kiezen voor het nieuwe avontuur. Voor de man is de keuzestress welhaast ondragelijk; en zal hij ontelbare keren de voor- en nadelen van wel of niet vertrekken door zijn hoofd laten gaan. Hij wil wel zijn leven in eigen hand nemen, maar het echte probleem is dat hij dit niet kan zonder haar toestemming. Mannen zijn nu eenmaal geconditioneerd op haar goedkeuring; en ook al weet de vrouw –of op zijn minst vermoedt- dat hij een scharrel heeft, wil dat niet zeggen dat zij de relatie opgeeft. En in dat geval zal de man zich niet van haar kunnen losweken. Zegt de vrouw: ‘ga en ik zoek wel contact via de advocaat’, alleen dan zal de man een beetje in beweging komen richting zijn nieuwe vlam. In gesprek met mij hoopt de man dan iets van verlossende woorden te horen; en als hij dan rechtstreeks aan mij vraagt wat mijn mening is, zeg ik doorgaans: ‘volgens mij heb jij nogal wat relationele steken laten vallen en lijdt jij vooral aan zelfoverschatting, maar ik weiger om jouw droom voor nieuw geluk te torpederen, al was het alleen maar omdat niet iedereen bedrogen hoeft uit te komen’. Het zal duidelijk zijn dat, met deze wijze woorden, de man zich niet echt geholpen voelt omdat hij daarmee opnieuw op zichzelf is teruggeworpen. Feit is nu eenmaal dat slechte relaties kunnen verbeteren, als ook dat nieuwe relaties op termijn geen verbetering hoeven zijn. Alleen de toekomst kan dat uitwijzen.

Dat mensen hulp zoeken omdat zij geen keuze kunnen maken tussen oude en nieuwe liefde, is begrijpelijk. Het is een tweesprong die zorgt voor veel slapeloze nachten, al dan niet in het bed van die ander. Zowel voor de vrouw zelf als voor de man, is het vrouwelijk oordeel uiteindelijk beslissend.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie