Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Prettige werksfeer

17 June 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Gaat u met tegenzin naar uw werk? Voelt u zich een buitenbeentje in de groep? Kortom, is de sfeer op het werk behoorlijk deprimerend?

Ja? Dan kunt u, zoals velen dat doen, de schuld geven aan uw collega’s, aan de leidinggevende of – zoals dat tegenwoordig zo mooi heet – aan de bedrijfscultuur. Maar is het ooit bij u opgekomen dat een prettige werksfeer ook door uzelf om zeep kan worden geholpen? Nee? Kijkt u dan eens of u zich wel aan de regels houdt. Ik bedoel, de regels die gelden voor het bevorderen van een goede werksfeer.
Regel 1: Kom op tijd. Niets is zo irritant als werknemers die zich stelselmatig te laat melden op vergaderingen of klanten en collega’s laten wachten in de veronderstelling dat zij boven de wet staan.
U mag dan wel mooi, blond of belangrijk zijn, dat ontslaat u niet van de plicht om uw afspraken na te komen. Bent u, door overmacht, toch te laat meldt dit dan meteen.
Regel 2: Zit u iets dwars, zeg het dan tegen de collega om wie het gaat. Kwaadspreken achter iemands rug om zaait verdeeldheid en zet de toon om ook u in een kwaad daglicht te zetten.
Alleen maar klagen is een zwaktebod, vooral omdat dan niemand er wat aan kan doen om uw onvrede op te lossen.
Regel 3: Toon belangstelling door vragen te stellen aan uw collega’s over hun inspanningen op het werk. Net als u heeft iedereen het gevoel met belangrijke zaken in de weer te zijn, en zal uw erkenning hiervoor bijzonder waarderen.
Door uw belangstelling zullen uw collega’s ook eerder geneigd zijn om wederkerig te zijn in het contact, oftewel: geef datgene wat u zelf het meest ontbeert.
Regel 4: Geef kleine complimenten aan uw collega’s over kleding, uiterlijk en al het andere dat in positieve zin opvalt (fijn dat je even wou meedenken over het nieuwe project). Ook grotere complimenten zijn geen overbodige luxe (goed beschouwd heb ik veel aan jou te danken) en zullen een sfeer van ijver en passie alleen maar bevorderen.
Regel 5: Toon initiatief. Kleine informele bijeenkomsten tijdens de lunch of na afloop van het werk bevorderen het gevoel van gezamenlijkheid. U kunt wel wachten op een handreiking van de ander, maar een goed voorbeeld doet eerder volgen.
Regel 6: Sta open voor kritiek. Vraag er desnoods om, zodat anderen weten dat u gemotiveerd bent om het beste uit uzelf te halen. Laat blijken dat u collegiaal commentaar waardeert, om de simpele reden dat daarmee echte betrokkenheid in uw functioneren wordt getoond.
Krijgt u acuut jeuk van zoveel regels, dan bent u totaal ongeschikt als teamspeler. In dat geval wordt het hoog tijd dat u een eenmansbedrijfje begint.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: wo 17 jun 2009, 11:12


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie