Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Recht op afwijking

24 March 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Ieder gek heeft zijn gebrek, zo wordt gezegd. Het is één van de manieren om duidelijk te maken dat op iedereen wel iets aan te merken valt. En dat is ontegenzeggelijk waar. Maar dat wil niet zeggen dat de imperfectie van mensen wordt getolereerd.

Erger nog: In Nederland wordt in toenemende mate iedere vorm van gekte afgekeurd. Dit gebeurt vooral op de werkvloer, waar dagelijks vreemde vogels de wacht krijgen aangezegd omdat ‘ze niet zouden functioneren’. Ja, ik heb het over ordinaire discriminatie, waarbij niet meer gekeken wordt of de werknemer zichzelf nuttig maakt voor het bedrijf, maar of hij zich aansluit bij de groep en gezellig meedoet tijdens de koffiepauzes. Zo is algemeen bekend dat mensen met de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis) hoogbegaafd kunnen zijn en zeer deskundig hun taken kunnen uitvoeren, maar onhandig en voelbaar onaangepast kunnen reageren in het sociale verkeer. Deze onhandigheid heeft vooral te maken met het feit dat ASS-ers snel overprikkeld raken als ook dat zij zich minder goed kunnen verplaatsen in het gevoelsleven van anderen. Gevolg: onderscheid tussen ‘serieus’ en grappig’ is voor ASS-ers lastig te maken. Ook zijn er mensen die extra gevoelig zijn voor kritiek en afwijzing. Er kan sprake zijn van een specifieke persoonlijkheidsstoornis, van een trauma uit het verleden of een andere vorm van emotionele gevoeligheid. Deze mensen zullen zich dan eerder ziek melden, bijvoorbeeld na een confronterende functioneringsgesprek. Maar, doorgaans kunnen zij na een periode van afkoeling het werk weer normaal oppakken; en zoals voorheen prima hun plichten vervullen. Vervelend is wel dat dan één of andere overambitieuze personeelsfunctionaris op het idee komt om een dossier aan te leggen om zodoende, na verloop van tijd, een inhoudelijk rechtsmiddel te hebben de desbetreffende persoon met ontslag te sturen. En dat terwijl diezelfde medewerker, wat zijn werk betreft niets te verwijten valt. En zo is mettertijd het ‘goed sociaal functioneren’ de norm geworden. Ironisch is dat medewerkers die ‘sociaal wel goed in de groep liggen’ niet per se zo geweldig presteren. Juist omdat zij een handige presentatie aan de dag kunnen leggen, valt het niet zo op dat zij met enige regelmaat de inhoudelijke plank volledig misslaan. Vriendjespolitiek bedrijven om het gebrek aan inzet en kwaliteit te verbloemen. Ook een geestelijke afwijking, maar wel eentje die het ontslagspook buiten de deur houdt. Feit is, in ieder geval, dat met enige regelmaat patiënten bij mij op het spreekuur verschijnen met een opdracht van hun baas. Die opdracht luidt: ‘vraag de psycholoog of je te normaliseren bent’.

U zult begrijpen dat ik mij door niemand voor een karretje laat spannen. De enige die gaat over zijn geestelijke gezondheid, is de patiënt zelf. Bovendien: iedereen heeft recht op één geestelijke afwijking.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • I am very happy to read this article..Thanks for giving us nice info. Fantastic walk-through. I appreciate this post. Useful information shared.

    Brazilianhairbundles
    30/12/2014 08:11
    (10 jaren geleden)

  • Helder geschreven, en dit is ook wat ik zo zie en heb ervaren. Vindt het heerlijk om te lezen dat een ander dit ook zo ziet en zo mooi kan verwoorden, dank je!

    Angel
    30/03/2014 10:26
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie