Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Relatiedoders

03 March 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie met voorspelbare zekerheid zijn relatie om zeep wil helpen, kan gewoon vreemdgaan. Na ontdekking van uw escapades is het vertrouwen zo geschonden, dat normaal contact verleden tijd is.

Verslaafd raken aan het huishouden of internet is een andere manier om uw levenspartner de deur uit te jagen. Immers, alleen nog maar geobsedeerd zijn met uzelf, geeft duidelijk de boodschap aan de ander dat hij er niet meer toe doet. De meest gangbare methode om een relatie te verknallen, is met woorden. En mocht u toch al langer uitgekeken zijn op uw partner, dan trakteer ik u vandaag op een aantal uitspraken die zich bewezen hebben als gegarandeerde relatiedoders. Gooi er vooral veel emotie en dramatiek in, want dan is het venijn nog vele malen effectiever.
1) Vergelijk uw partner met een familielid die uitblinkt in verachtelijk eigenschappen in de sfeer van ’je bent net zo egocentrisch en lui als je vader’, of ’het zit wel in de familie, je bent al even ontoerekeningsvatbaar als je moeder en haar moeder’. Dit gif is daarom zo dodelijk omdat het slachtoffer zelf inclusief zijn afkomst en dierbaren in één keer worden afgeserveerd.
2) Gebruik tijdens of na een conflict de zin ’jammer dat het gewoon niet mogelijk is om met jou een volwassen gesprek te voeren’; een zin die niet alleen de volledige schuld van de ruzie op de ander schuift, maar tegelijkertijd het idee versterkt dat uw partner een ontwikkelingsstoornis heeft.
3) Wees in het geheel niet onder indruk van wat uw partner te melden heeft. Als hij enthousiast is over recente ontwikkelingen op zijn werk of misschien gewoon iets wil delen van wat hij op televisie heeft gezien, zeg dan: ’niks nieuws, dat wist ik allang’. Op deze manier raakt het slachtoffer als vanzelf in vertwijfeling over zijn eigenwaarde.
4) Beweer stelselmatig en met klem het tegenovergestelde van wat uw partner zegt. De haring is dus niet lekker als hij dat wel vindt, en de kinderen moeten juist met rust gelaten worden als hij opvoedkundig bezig is. En als hij zin heeft in een gezamenlijke wandeling, dan zijn uw woorden: ’je had geen slechter moment kunnen kiezen’. De subtiele karaktermoord druipt er van af.
5) Ontken afspraken die zijn gemaakt met een blik die een vergevorderde stadium van dementie verraadt, met uitspraken als ’ik weet helemaal niet waar je het over hebt’, ’misschien heb je wel wat geroepen, maar een afspraak, nee, dat kan helemaal niet’. En als uw partner het emotionele kookpunt bereikt, zeg dan lachend: ’je hoeft mij niet de schuld te geven van je eigen onvermogen’.
Wie nog steeds niet genoeg munitie heeft om zijn partner kapot te schieten, krijgt van mij nog een leuke uitsmijter. Zeg stelselmatig niets wat opgevat kan worden als een compliment, en als uw uitgebluste partner de ’hou je nog van mij’-vraag stelt, zeg dan simpelweg: ’zielig, dat je altijd nog zoveel bevestiging nodig hebt’.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 03 mrt 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie