Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Samen boodschappen

03 October 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Is het u wel eens opgevallen dat alleen jonge stellen samen boodschappen doen? Nou, kijk maar goed. Met een verliefde blik in de ogen trekken zij hand in hand langs de schappen en wordt alles meteen goedgekeurd wat in het karretje belandt.

Sterker nog, elk gekozen artikel wordt van harte toegejuicht omdat hiermee weer iets van elkaars verlangens wordt geopenbaard. De oudere stellen zijn allang afgehaakt. Zij gaan niet samen boodschappen doen uit angst dat hiermee de relatie weer eens op scherp komt te staan. Het lijkt zo onschuldig. Maar als er iets wat twee mensen uit elkaar kan drijven dan is het wel een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt. Goed beschouwd is dat ook niet meer dan logisch. Hij heeft alleen maar oog voor wat echt nodig is en hanteert een tempo die er op gericht is om zo snel mogelijk de uitgang te bereiken. Voor de vrouw is het doen van boodschappen niet zoveel anders dan het rondlopen in een kledingzaak. Zij is aan het winkelen en dat betekent dat ook naar vanalles gekeken wordt wat niet persé gekocht hoeft te worden. De vrouw pakt een nieuw soort yoghurt in handen, leest de achterkant om het vervolgens terug te leggen omdat het teveel vet bevat. Ook kijkt zij naar de nieuwe oogst handperen, niet om te hebben maar eerder omdat het er zo lekker fris uitziet. Haar tempo is zo langzaam dat het zelfs ruimte laat om met willekeurige bekenden de laatste nieuwtjes uit te wisselen. De man wil niemand spreken omdat kletsen van de tijd afgaat die hij nodig heeft om thuis achter zijn computer te chatten. Op een impulsieve manier kan de man ook ineens besluiten om iets anders dan anders te kopen. Maar, dat wil hij kunnen doen zonder dat hij zich moet verantwoorden. Hij wil geen stem horen met opmerkingen als ‘waarom koop je gezouten nootjes nu de dokter heeft gezegd dat je hoge bloeddruk hebt’ of ‘hoe kom je erbij om melkchocolade repen te nemen als je weet dat ik alleen van puur houd’. Bovendien, zij heeft zo haar eigen systeem: de grote flessen, blikjes en doosjes gaan tegen de achterkant van het karretje terwijl de kwetsbare producten zoals het fruit, de eieren en de koekjes apart aan de voorkant liggen; zo dat zij weer netjes in de juiste volgorde op de loopband kunnen worden gelegd. Zijn systeem is geen systeem en gooit alles bij elkaar omdat hij het leuk vindt om te gokken op een goede afloop.

Voor de vrijgezel is de supermarkt één grote versiertuin. Hij vraagt aan die leuke vrouw hoe zij spaghetti bolognese maakt, luistert aandachtig, knipoogt en zegt: ‘dat is teveel om in mijn eentje op te eten’.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Thank you for sharing This knowledge.

    192.168.0.1
    14/08/2016 12:02
    (8 jaren geleden)

  • Erg leuk artikel weer! En herkenbaar haha:)!

    young
    07/10/2011 12:38
    (13 jaren geleden)

  • Inderdaad mooi om te zien hoe tijdens het winkelen een relatie 'transparant' wordt voor de goede observeerder.

    En nu ga ik ga boodschappen doen, want ik realiseer me dat ik iets 'vergeten' ben ;-)

    Jan Kok
    03/10/2011 08:23
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie