Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Schattig duiveltjes

19 November 2007
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie angst voor ruzie heeft, kan het gewoon vermijden. Moeilijke mensen, gevoelige kwesties gewoon uit de weg gaan en uzelf in slaap sussen met het idee dat er al genoeg strijd en onvrede in de wereld is.

Als simpele omtrekkende bewegingen niet helpen, dan kunt u ook aan uzelf gaan twijfelen met gedachten als ’zijn mijn irritaties wel terecht’, ’wind ik mezelf niet op over onbelangrijke zaken’ of ’ben ik zelf wel zo goed bezig dat ik andere mensen mag bekritiseren’.
En als dat soort zelfkritiek ook niet afdoende werkt, dan kunt u de overtuiging toevoegen dat u altijd nog meer vliegen vangt met honing dan met azijn. Geeft dat hele pakket aan conflictvermijdende acties nog steeds geen hemelse ontspanning, dan wordt het tijd voor de ultieme psychologische truc: bewonder en bewierook degene met wie u ruzie zou kunnen krijgen.
Nu zeg ik meteen heel eerlijk dat ik de magie van deze psychologische aanpak niet zelf bedacht heb. Nee, dat heb ik afgekeken van een stel treinreizende ouders met kroost.
Een bijzonder leermoment: kinderen van ergens tussen de acht en twaalf jaar rennen door de gangpaden, gillend achter elkaar aan, trappen tegen de deuren, schreeuwen vloekwoorden de ruimte in, springen op de banken, scheuren bladzijden uit de boeken die ze mee hebben, verfrommelen het boekpapier tot propjes om er andere passagiers mee te bekogelen en herhalen dit agressieve ritueel totdat alle gezichten in de volgepakte coupé op half zeven staan.
De vader en moeder, of wat daar voor door moet gaan, aanschouwen hun schattige duiveltjes alsof zij de reïncarnatie zijn van Mozart, Einstein en Rembrandt tezamen. Hun blik verraadt gedachten als ’wat zijn onze kinderen toch creatief en levenslustig’, ’hoe hebben wij toch zulke briljante, ondernemende koters verwekt’ of ’wat is het toch geweldig dat onze lievelingetjes zich zo vrij en blij door de wereld kunnen bewegen’.
Hun bewondering van eigen kweek gaat zo ver dat het lijkt alsof zij in een aanhoudende hypnotische trance verkeren; een geestelijke toestand van tunnelvisie die ook verklaart waarom de geïrriteerde bewegingen en geluiden van de medepassagiers volledig aan hun voorbijgaan.
Als dan ook nog een van de kinderen het presteert om een pakje chocolademelk tegen het raam kapot te gooien, zeggen de ouders, met een betoverende en liefdevolle stem, in koor: ’Had je liever een blikje cola?’ Ondertussen staat het hele treinstel zowat op het punt van ontploffen, ware het niet dat het hele gezin op dat moment uit moet stappen.
Iedereen pakt, vol opluchting, iets om te lezen en mijn aandacht wordt getrokken door het nieuwsbericht dat op scholen wapenbezit hand over hand toeneemt, de kinderen elkaar naar het leven staan en dat leraren zich bedreigd voelen in hun eigen klas.
En op slag begrijp ik hoe het zover heeft kunnen komen: de magische truc, die ouders in staat stelt om op een prettige manier ruzie met hun kinderen te ontlopen, maakt dat diezelfde kinderen op school geen besef meer hebben van hun eigen onfatsoen.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 19 nov 2007, 00:00


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Ik had toendertijd iets anders bedacht.
    Kinderen,jullie zijn m i j n kinderen niet.
    Eerst als wij uitstappen zijn jullie weer mijn kinderen.
    Margit

    Margit
    12/10/2017 20:33
    (7 jaren geleden)

  • Viu is a video streaming application that gives the user immediate access to movies and music. It even gives access to TV shows of all genres

    viu apk
    01/08/2017 13:06
    (7 jaren geleden)

  • Thank You

    Pritam SIngh
    09/10/2016 18:28
    (8 jaren geleden)

  • thanks man.

    Click here for website
    16/04/2016 06:22
    (8 jaren geleden)

  • Ik denk zelf dat je angst nooit kan vermijden. Je kan angst wel minder voort laten komen, denk dan maar eens naar bepaalde geloofsovertuigingen en eigen inziens te hebben, Ik denk zelf dat je je zelf echt heel wat kan laten beïnvloeden door bepaalde filosofen.

    Om een voorbeeld te noemen van Filosoof Nietsche : Wees Vormgever en meester van jezelf!

    Dit zou mijn advies zijn aan de lezers van Psycholoog Wijnberg.

    Michel Telo
    10/04/2012 20:02
    (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie