Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Schoolziek

12 November 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Iedere ouder (her)kent het verschijnsel: schoolziek. Misschien is een proefwerk niet geleerd of is er sprake van pesterijen, maar feit is dat het kind niet ‘echt ziek’ is. Sommige ouders laten hun kind een dagje thuisblijven. Andere ouders zijn wat strenger; en laten het kind, na een indringend gesprek, met zijn schijnvertoning niet wegkomen.

Interessant is het gegeven dat niet alleen kinderen de kunst verstaan om ziekte voor te wenden. Ook volwassenen hebben er een handje van. Nog interessanter is het feit dat het voorwenden van lichamelijke klachten uiteindelijk tot ‘echte ziekte’ kunnen leiden. Zo is dat ook het geval met Helga (24). Samen met haar moeder verschijnt zij op mijn spreekuur met een verwijsbrief van de huisarts en neuroloog in de hand. Beide artsen schrijven: geen medische oorzaak te vinden voor klachten van duizeligheid en tintelingen in armen en benen. Ik laat moeder eerst in de wachtkamer zitten en vraag Helga wat er dit moment in haar leven speelt. Zij is bijna klaar met haar studie Marketing en zegt: ‘mijn ouders verwachten dat ik, na mijn studie, instroom in het familiebedrijf’. Mijn eerste ingeving: ‘het klinkt alsof je liever nog wat langer van studentenleven zou willen genieten in plaats van de verplichtingen die op jou te wachten staan’. Haar gezicht kleurt rood: ‘tja, dat wel, maar ik vind het moeilijk om mij ouders teleur te stellen’. Ik vervolg: ‘Ziek worden is een goede tactiek om de boel uit te stellen.’ Helga lacht: ‘ik doe het niet opzettelijk, maar ik moet toegeven dat ik opgelucht ben om even niets te hoeven’. Na nog wat gesprekken, schrijft Helga zich in voor een tweede studie. De ouders zijn allang blij als blijkt dat alle klachten als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. En dan is er ook Maartje (33). Zij komt bij mij op het spreekuur via de bedrijfsarts met de diagnose: burn-out met forse klachten van migraine en evenwichtsstoornissen. Tijdens de gesprekken blijkt dat Maartje, met een nieuwe leidinggevende, niet meer kan werken zoals zij dat gewend is. Bovendien is zij mentaal niet opgewassen tegen de autoritaire en dwingende houding van haar nieuwe baas. Op mijn aandringen kiest Maartje voor ‘interne loopbaanbegeleiding’, de kortste weg naar een andere afdeling en een andere baas. Sneller dan gedacht wordt Maartje overgeplaatst. Haar klachten nemen en rap tempo af; en met een aangename, stimulerende nieuwe afdelingschef, kan Maartje al gauw weer breeduit lachen.

Is er niet echt wat aan de hand, dan is schoolziekte alleen maar een handige manier op er een dagje tussenuit te piepen. Maar meer dan eens is schoolziekte, zowel bij kinderen als volwassenen, een signaal dat er wel degelijk wat aan de hand is. Goede ouders onderzoeken wat het achterliggend probleem is. Voor volwassenen geldt dat zij zelf eens goed in de spiegel moeten kijken. (School)ziekte is alleen een tijdelijke oplossing.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie