Kijkt u altijd eerst waar de nooduitgangen zijn voordat u de zaal van de bioscoop betreedt? Kiest u doorgaans een plekje waar niemand anders zit als u met de trein reist? En wordt u onrustig als het bezoek langer dan een uurtje blijft plakken? Ja? Dan lijdt u aan sociale engtevrees, een afwijking die eigenlijk als normaal beschouwd kan worden.
Want, ieder mens heeft ruimte en bewegingsvrijheid nodig om zich op zijn gemak voelen. Toch zijn er genoeg mensen die in stilte lijden omdat zij zich voor hun wegloopneigingen schamen. Deze schaamte heeft tot gevolg dat mensen zich teveel aanpassen. Zo zal menigeen bijvoorbeeld tijdens vergaderingen niet tussentijds naar buiten lopen uit angst om uit de toon te vallen. En het bezoek wordt, in alle beleefdheid, nog maar eens een glaasje ingeschonken ook al is hun aanwezigheid niet meer te harden. Interessant is dat in vertrouwde relaties, zoals die tussen echtgenoten, dezelfde sociale engtevrees kan opspelen. Zo heb ik op dit moment een vrouw in therapie die twijfelt of zij nog wel genoeg van haar man houdt. Reden van haar twijfel heeft te maken met het feit dat zij niet kan inslapen in hetzelfde bed als die van haar partner. Ook wordt zij kribbig en afstandelijk als hij teveel om haar heen hangt in de woonkamer. Haar gevoel van irritatie kan zo hoog oplopen dat zij doelbewust ruzie zoekt om vervolgens uit onvrede de benen te kunnen nemen naar de fitnessclub. Als ik haar uitleg dat zij kennelijk meer bewegingsvrijheid nodig heeft en niet het gevoel wil hebben constant op de vingers gekeken te worden, toont zij zich opgelucht. Helemaal tevreden is zij wanneer ik naar voren breng dat ‘twijfelen aan de relatie' evengoed een manier is om geestelijk ruimte te scheppen. Om dit alles kracht bij te zetten, vertel ik over een goede vriend, die op mijn vraag ‘wat is het geheim van jouw veertig jaar durende huwelijksgeluk' antwoordde: ‘elke avond neem ik mij voor om van haar te scheiden en 's morgens besluit ik om er nog een dagje aan vast te plakken.' Hoe dan ook, voor iedereen die last heeft van sociale engtevrees, is het van belang om zijn vluchtroutes serieus te nemen. Zo kan het nodig zijn dat u het jaarlijks personeelsuitje overslaat, dat u alleen met mensen in een restaurant gaat eten waar snelle bediening is of dat u een scooter aanschaft om niet vast te hoeven zitten in het verkeer. Ook kan het een uitkomst zijn om uw schuurtje om te bouwen als knutselhok om met regelmaat te kunnen ontsnappen aan uw huisgenoten.
Alleen al de aanwezigheid van de ander is bepalend, dwingend en dreigend verstikkend. Daarom is overal, altijd een nooduitgang van levensbelang.
Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.
RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties