Let op je bezoekt nu de archiefsite. Bekijk de actuele website hier.

Let op deze site dient als archief.
Ga naar www.psycholoogwijnberg.nl voor de actuele website.

Columns en Archief

Sterrenkoppels spatten uit elkaar

13 August 2009
Door: Vanessa Bontje

Jan Smit en Yolanthe Cabau van Kasbergen, Mark van Eeuwen en Lieke van Lexmond, Patricia Paay en Adam Curry, Sonja Bakker en Koen Lenting, Marc Klein Essink en Carolien van den Berg en nu ook glamourkoppel Connie en Hans Breukhoven. Het regent showbizzbreuken en -scheidingen deze zomer. Psycholoog Jeffrey Wijnberg: „Scheiden is een trend."

„In Nederland stevenen we af op een scheidingspercentage van vijftig procent", vervolgt Jeffrey Wijnberg. „In een vrije relatie, zoals Marc Klein Essink en Carolien van den Berg zouden hebben gehad, loop je het gevaar dat ieder te veel de eigen gang gaat. Dan kom je op een dag tot de conclusie dat je samen niets meer hebt."
„Ik hoor wel eens gevallen waarbij mensen op een dag wakker worden, de partner aankijken en signaleren dat ze niets meer voor de ander voelen. Vaak, dus niet altijd, is er overigens wel sprake van een derde." Dat ondervond Patricia Paay aan den lijve. Zij werd na 22 jaar door Adam Curry aan de kant geschoven voor Micky Hoogendijk.
„In essentie is de reden voor het scheiden net zo uniek als de relatie zelf. Bij bijvoorbeeld Jan en Yolanthe kun je inderdaad stellen dat ze erg jong waren en nog in de ontdekkende fase zaten. Net als je veel bij studenten ziet, kan ik me voorstellen dat ze misschien niet aan hun eerste liefde willen blijven hangen. Hoewel een eerste liefde vaak wel wordt ervaren als de meest memorabele. Maar het wordt zelden degene met wie je gaat trouwen."
„Een relatie kent een aantal voorspelbare fases", vervolgt de psycholoog. „Eerst ben je verliefd, kun je niet van elkaar afblijven. Dit duurt rond de twee à drie jaar. Daarna gaan beiden hun eigen identiteit binnen de relatie zoeken. Deze fase van zelfontplooiing duurt rond de acht jaar. Vervolgens vloeit daaruit voort dat er strijd uitbreekt waarbij het vooral om macht gaat: volgen we zijn of haar regels."
Hij staakt zijn betoog en schiet even in de lach: „De Nederlandse mannen staan over het algemeen te boek als watjes, omdat ze de mening van hun vrouw het zwaarst laten wegen."
Wijnberg vervolgt: „Sommigen blijven de rest van hun relatie samen strijden, dat zijn de koppels waarover wel eens wordt gezegd: ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Daarna komt de buigen of barsten-fase, waarbij de partners zich afvragen of ze een compromis gaan zoeken of ieder hun eigen weg gaan. Het breekpunt voor relaties die in deze fase zitten, ligt ruwweg tussen de 18 en 25 jaar." Dit lijkt naast Patricia Paay en Adam Curry van toepassing op Marc Klein Essink en Carolien van den Berg, die na zestien jaar huwelijk scheidden en Connie en Hans Breukhoven, die na ruim 21 jaar uit elkaar gingen.
„Als je liefdesbreuken over één kam zou scheren, kun je zeggen dat een van de twee zich niet gerespecteerd voelt door de ander", zegt de psycholoog.
„Je zou kunnen zeggen dat scheiden in de huidige maatschappij een trend is. Het valt op dat er zo veel stellen uit elkaar gaan. Daar heeft een aantal verklaringen, zoals de toenemende financiële onafhankelijkheid van vrouwen en de persoonlijke vrijheid die aan alle kanten is toegenomen." Dit zou Sonja Bakker kunnen zijn overkomen. Vanuit het niets verkocht de Noord-Hollandse afslankgoeroe miljoenen boeken. Hoewel ze haar partner Koen Lenting de loftrompet toestak, maakte het paar eerder deze zomer bekend er de brui aan te geven.
„Maar er zijn ook stellen die een scheiding al lang had kunnen overkomen, maar het nog niet hadden gesignaleerd. Zelf dachten ze dat hun relatie betrekkelijk normaal was. Pas als de kinderen eenmaal uit huis zijn, merken ze dat ze samen niets meer hebben", zegt Wijnberg.
„Ook is het 'ik' vandaag de dag zo sterk geworden. Het willen bevredigen van de eigen behoefte voert dan de boventoon, waardoor dienstbaarheid en nederigheid wegebben. In dat geval is een scheiding zó een feit."
„Een andere factor is dat er tegenwoordig veel meer ontrouw is. Als daarvan binnen een relatie sprake is, is dat heel moeilijk om te boven te komen voor de bedrogene. Een eenmalig slippertje in een dronken bui is gemakkelijker te vergeven dan een langer lopende geheime affaire die openbaar wordt. Daarbij is zo sterk sprake van een schending van het vertrouwen dat het uiteindelijk toch op een scheiding uitloopt."
„De verleidingen om vreemd te gaan zijn sterker aanwezig dan vroeger, waardoor de beste relaties in de knel kunnen komen. Denk aan mode, internet en mobiel flirten. De mogelijkheden zijn talrijk. Vergelijk het met eten. Pak 'm beet vijftig jaar geleden at je standaard thuis aan tafel als er gekookt was. Tegenwoordig is eten overal verkrijgbaar: op iedere hoek van de winkelstraat, op het station, ín de trein. Gevolg: mensen laten zich verleiden en worden zwaarder. Met relaties en overspel is het nét zo."
Besluit: „Vroeger werden scheidingen door de dominee voorkomen. Tegenwoordig kun je de hulp van een psycholoog inroepen. Maar een moderne psycholoog zal niet als de dominee zeggen dat je door moet gaan. Die zal het aan het stel zelf overlaten."

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie